недеља, 19. март 2017.

Mousse od jogurta sa borovnicama

Za nas, koji volimo nešto slatko a da nije čokolada, možemo da napravimo mousse i na ovaj način.


Sastojci: 300 g jogurta,90 ml slatke pavlake,1 kašičica šećera u prahu,7 g želatina u prahu15 ml ili 1 kašika hladne vode,90 ml ili 6 kašika vrele vode,1 kašičica vanilinog ekstrakta ili vanilla paste,300 g smrznutih borovnica,1 puna kašika šećera,45 ml vode,1 puna kašika gustina,1 kašičica limunovog soka,1 kašičica vanilinog ekstrakra

Priprema:U malu šoljicu sipati želatin i dodati kašiku hladne vode, razmutiti i ostaviti da želatin nabubri.Zagrejati 90 ml vode da je vrela i preliti preko nabubrelog želatina, razmutiti da dobijete providnu tečnost i ostaviti da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku, ali da ne bude prečvrsta. Ostaviti sa strane.
Jogurt možete da koristite koji god vi želite, sa voćem ili bez. Ja sam imala jogurt sa brovnicama i koristila sam taj.Umutiti jogurt, želatin i vanilu ( ako koristite jogurt sa voćem, nemojte mutiti jer ćete svo voće da smrvite, samo blago promešajte sve zajedno sa žicom za mućenje ). Dodati pola umućene slatke pavlake i sjediniti spatulom. dodati i drugi deo i sjediniti sve zajedno.
Sipati u zdelice ili čaše i ostaviti u frižider najmanje dva sata, a najbolje je preko noći.


Sos od borovnica:U šerpicu sipati polovinu borovnica, vodu, limunov sok i šećer i kuvati oko 4 do 5 minuta da bobice otpuste svoj sok, Posebno izmešati malo vode sa kašikom gustina i sipati u masu od borovnica i kuvati dok se malo ne zgusne, dodati ostatak borovnica i kuvati još minut dva..
Ja volim da mi je sos ređi, vi ako volite da je gušći, staviti 2 kašike gustina.
Za ovakvu poslasticu sos se može napraviti i bez gustina,samo kuvati borovnice, šećer ( količina šećera zavisi od slatkoće voća, tu dodajte onoliko koliko volite da je slatko ) limunov sok i vodu.
Kad je sos gotov, dodati ekstrakt vanile i promešati.


Sipati ohlađen sos preko moussa od jogurta i poslužiti rashlađeno.


Prijatno!!!!!

1 коментар: