четвртак, 30. март 2017.

Pita sa kiselim kupusom i gljivama ( Пирог с капустой, клюквой и грибами )

Gledam ovaj recept već nekoliko nedelja i nikako da stignem da napravim ovu pitu..Pre nekoliko dana smo dobili kiseli kupus od prijateljice ( mi ga nismo ukiselili prošle jeseni, mislili smo, selićemo se, pa nećemo imati vremena da pojedemo kupus, selidba se odložila a mi ostadosmo bez kiselog kupusa ) i baš je bilo idealno vreme da se pripremi ova pita.


Sastojci za testo: 425 g svenamenskog brašna + za doradu testa,1/2 kašičice soli,250 ml kefira ili mleka,1 kašičica šećera,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,100 g omekšalog putera,3 žumanca,
Sastojci za fil: 250 g gljiva po vašem izboru,500 g kupusa ribanca,1 glavica crnog luka,1 mala ili pola veće kisele jabuke,30 ml ulja,250 ml temeljca ili vode,1 kašika soya sos,100 g suvih brusnica,
dosta bibera i mala kašičica soli lovorov list

Priprema: Prvo ćemo da umesimo testoProsejati brašno, dodati so i ostaviti sa strane.( Kvasac sipati u malo toplog mleka, dodati kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne)Ja koristim kvasac koji ne mora da se rastopi u mleko i naraste, već se direktno stavlja u brašno.Dodati nadošli kvasac, razmućena žumanca,omekšali puter, kefir ili mleko i zamesiti testo. Ja to mesim mikserom.Isipati zamešeno testo na radnu površinu, koju ste blago posuli sa brašnom i domesiti testo. Po potrebi dodati brašno, ali ne mnogo, jer testo mora da ostane meko i vrlo malo lepljivo za testo.Vanglicu premazati sa malo ulja, vratiti testo, koje ste oblikovali u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat vremena.

Dok testo raste, pripremiti fil.Gljive, mogu biti i zamrznute, iseći na sitnije komade i ostaviti na stranu.Kiseli kupus, ako je preslan i prekiseo, isprati sa hladnom vodom, ocediti i iseći na sitnije komadiće.Ostaviti sa strane.U dublju šerpu sipati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati sitno iseckan kiseli kupus i dinstati uz dodatak temeljca ili vode, dok kupus ne omekša, isto kao kad dinstate kupus za podvarak, oko desetak minuta.Originalni recept kaže da može umesto temeljca ili vode da se koristi belo vino, ja sam koristila pileću supu.Dodati lovorov list, posoliti i dobro pobiberiti, dodati isečene gljive, izrendanu malu jabuku, soya sos, suve brusnice i ostatak temeljca ili vina i dinstati još desetak minuta, poklopljeno i povremeno promešajte.Otklopiti i dinstati još desetak minuta dok sva tečnost ne uvri.Ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Probajte da li ješ šta potrebno od začina.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik 35cm X 45cm i podeliti na 4 manjih pravougaoniuka, otprilike svaki po 11cm širine.Raspodeliti fil na 4 dela,( odstraniti lovor list ) sipati kašikom po sredini testa i zatvoriti testo. ( kao što vidite na slici i onda ištipati preklopljenu ivicu sa testom, da se testo potpuno zatvori.) Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i raseći testo, na parčiće oko 5 do 6cm širine,ali ih ne odvajati jedno od drugog.Tako uraditi i sa preostalim testom, Pokriti i ostaviti desetak minuta. Uključiti rernu na 180°C i kad se zagrejala, staviti da se pita peče a koju ste prethodno premazali sa umućenim belancetom ( uzeti 1 belance od onih 3 koja su vam ostala od testa ) i posuti sa semenkama po vašem izboru.


Pitu peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni.Izvaditi je pečenu iz rerne, raseći ponovo između rezova i ostaviti kratko da se ohladi.Poslužiti toplu sa kefirom ili jogurtom.


Prijatno!!!!

2 коментара: