понедељак, 6. март 2017.

Buhtlice sa mesom i prazilukom

Za mene je ovo fantastična kombinacija. Pravila sam slane buhtle na mnogo načina, prvi put sa mlevenim mesom i ovo može da vam bude odlična večera a ako ih napravite kao manje zalogajčiće, odlično za zalogajčić za druženje sa vašim prijateljima.


Sastojci za buhtlice: 500 g brašna + za doradu testa,275 ml kefira / jogurta,30 ml ulja,1 kašičica šećera,2 kašičice soli, ili poukusu,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,2 jaja****,
Sastojci za fil: 250 do 300 g mlevenog mesa po izboru,1 veći struk praziluka, sitnije sečenog,2 do 3 čena pasiranog belog luka,2 pune kašike pirae od paprike ili ajvara,2 pune kašike sitno iseckanog peršuna,po ukusu so i malo više bibera,15 do 30 ml ulježa za prženje

Priprema: U vanglicu prosejati brašno, dodati so, šećer i kvasac ( ja sam ovog puta koristila kvasac, koji ne mora prethodno da se aktivira ) napraviti udubljenje i u sredinu sipati kefiir sobne temperature, ulje i blago umutiti dva jajeta i ostaviti dovoljno za jednu punu kašiku sa strane ( to ćemo koristiti da premažemo buhtlice sa dodatkom 1 kašike mleka ) i sipati i jaja u udubljenje.
Sada zamesiti testo,ručno ili mikserom. Zamešeno testo je veoma meko i lepljivo.
Pobrašniti radnu površinu sa 1 kašikom brašna, isipati testo i doraditi testo sa dodatkom brašna. Meni je trebalo samo 2 pune kašike brašna. Umešeno testo treba da bude meko i po malo lepljivo.
Oblikovati u kuglu, blago premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. ( zagrejati kratko rernu i isključiti pa staviti vanglicu unutra ili ostaviti na toplom radijatoru.
U slučaju da ne koristite kvasac kao ja, onda ga aktivirajte prvo sa kašičicom šećera u 50 ml vode, i smanjite kefir na 225 ml ( ja nikad ne zagrevam kefir / jogurt a vi, ako hoćete možete zagrejati jedan deo i u taj deo aktivirati kvasac)

Dok testo raste, pripremiti fil.
U veći i dublji tiganj sipati 1 do 2 kašike ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi.
Praziluk očistiti, preseći na pola pa dobro oprati pod mlazom vode.
Iseći još na pola i sitnije iseckati. Za vas, koji ne volite praziluk, možete staviti običan crni luk i to veću glavicu, koju ste sitno iseckali.
Pržiti dok praziluk ne omekša i tek onda dodati mleveno meso i pržiti zajedno sa lukom, dok sva voda iz mesa ne uvri.
Dodati pasirani beli luk, zajedno sa mesom.
U uprženo meso dodati pire od paprike ili ajvar, izmešati sve zajedno, posoliti i pobiberiti po ukusu i skloniti sa ringle da se ohladi. U ohlađen fil dodati sitno iseckan peršun, ali ostaviti za jednu kašičicu sa strane.
Sipati u zdelicu i dodati kašiku maslinovog ulja i ostaviti sa strane.


Pobrašniti radnu površinu ( ja koristim gustin ) isipati testo i podeliti na 12 istih kuglica. Moja svaka kuglica je bila između 85 i 90 g.
Oblikovati ih ponovo u loptice i ostaviti desetak minuta da se odmore. Pokriti ih providnom folijom, da se ne suše.
Pomožite se brašnom ili gustinom da rastanjite svaku kuglicu u krug prečnika oko 8 do 10 cm, ali sredinu ostavite da je malo deblja od ivica. Staviti na dlan vaše ruke i u sredinu sipati 1 punu kašičicu fila i zatvoriti stranice svuda okolo i odozdole ih isto dobro zatvorite da vam ne iscuri.
Kalup, veličine 26cm premazati uljem ili poprskati sprejom za pečenje i lepo oblikovane buhtlice poređati prvo okolo stranica kalupa i na kraju u sredinu.
Ono malo od jajeta u koje ste dodali 1 kašiku mleka, umutiti viljuškom i premazati buhtlice. Posuti sa semenkama po izboru a ako ne volite semenkice i ne morate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 35 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Ako počne da previše rumeni, pokriti sa pek papirom.
5 minuta pred kraj pečenja, izvaditi i premazati sa onim peršunom koji ste ostavili i u njega dodali kašiku maslinovog ulja i vratiti nazad u rerenu još 5 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta u kalupu da se ohladi.
Pažljivo izvaditi iz pleha ( ja sam koristila kalup za tortu sa štipaljkom sa strane i bilo je vrlo lako izvaditi buhtlice )
Ostaviti na žici desetak minuta i poslužiti tople sa kiselim mlekom, pivom, sokom....


Ako vam kažem koliko nam je ostalo, nećete mi verovati....dovoljno sutra za doručak. ( 3 komada )


Prijatno!!!

7 коментара:

  1. Vjerujem da je zaista odlično i radoi bih malo probala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, ovo je izuzetno dobro, žao mi je samo što ne uspeh da dobijem bolju sliku...Od srca ti hvala.

      Избриши
  2. Divnoooooo, sano da ugrabim malo slobodnog vremena i pravim 😃

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8. март 2017. 01:06

    Draga Zoki, svaki put kad vidim tvoja testa oduševim se. I ovo isto tako izgleda mirisno i meko. A još to punjenje odlično smišljeno!

    ОдговориИзбриши