среда, 29. март 2017.

Blueberry Lemon Cake

Ovaj kolač gledam već nekoliko dana i juče mi je bio potreban kolač za druženje i razmišljala sam da li napraviti ovaj kolač ili lenju pitu na drugačiji način....pošto mi je trebao kolač za više ljudi, izabrana je lenja pita, ali zato je ovaj kolač napravljen za nas...Fantastičan kolač, koji bih vam preporučila čim imate prilike da ga napravite.


Sastojci: 2 L jaja,210 g kisele pavlake,200 g šećera,125 ml maslinovog ili običnog ulja,
1 kašičica vanilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna,prstohvat soli,8 g praška za pecivo,260 g brašna,korica i sok od 1 limuna,pola kašike gustina,450 g borovnica,prah šećer

Priprema: Uključiti rernu na 185°C. Podmazati blago kalup za tortu,veličine 22.5cm ili sličnih veličina i prekriti dno pek papirom.



Brašno i prašak za pecivo izmešati, i prosejati. Ostaviti na stranu.Umutiti dva jaja sa šećerom ( ja sam stavla samo 100 g šećera, jer lično ne volim preslatke kolače i 200 g mi je previše za ovako mali kolač ) u gustu i svetlu masu.Dodati kiselu pavlaku,vanilu,ulje i prstohvat soli i na manjoj brzini umutiti da se sjedini.Na kraju, iz tri puta dodati brašno i žicom za mućenje sjediniti. Na kraju dodati 1 kašiku limunovog soka i polovinu izrendane korice i sjediniti sve zajedno.

Borovnice, koje ste prethodno oprali i dobro osušili, posuti sa pola kašike gustina, kašičicom limunovog soka i ostastkom limunove korice i sve dobro izmešati dok nemate više da se poznaje prah po njima.


Sipati pola mase od testa u kalup i spatulom poravnjati, posuti sa polovinom borovnica, sipati i drugu polovinu testa i na kraju završiti sa borovnicama, koje ćete malo pritisnuti rukom da uđu u testo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 do 60 minuta, ali posle 50 minuta obavezno proveriti sa štapićem za ražnjić, da li je pečeno u srediniIzvaditi i kratko ohladiti u kalupu, skinuti obruč i kolač ostaviti na žici da se potpuno ohladi.Posuti prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čajem a može i za doručak, sa šoljom mleka.


2 коментара: