понедељак, 20. март 2017.

Kuglof sa limunom i makom

Ko god voli limun i mak, mora da voli i ovaj kuglof..idealan uz šoljicu kafe ili čaja..


Sastojci: 450 g brašna, 1 kesica vanile, 1 kesica praška za pecivo,prstohvat soli,45 g ne mlevenog maka,150 do 200 g šećera,korica od 2 veća limuna,225 g putera,250 ml kefira,4 jaja
 Sastojci za glazuru: 100 g šećera u prahu, 30 do 45 ml svežeg limunovog soka, 1 kašičica vanilinog ekstrakta ili  vanilla paste i ako je potrebno još 15 do 30 ml mleka

Priprema: Uključiti rernu na 175°C da se greje. Poprskati kalup za kuglof sprejom za pečenje, ako ga nemate, onda podmazati hladnim puterom, blago pobrašniti i istresti višak brašna.

U većoj zdeli izmešati brašno, prstohvat soli, mak i prašak za pecivo. Ostaviti na stranu.

U drugoj zdeli,u kojoj ćete mutiti kuglofstaviti šećer ( originalni recept kaže 400 g, meni je to baš mnogo šećera i ja sam stavila samo 150 g bio šećera od trske, koji stalno koristim, dodati koricu od dva limuna ( ja sam dodala i nekoliko kapi limunovog ekstrakta ) i dobro izmešati mikserom. Dodati omekšali puter i umutiti sve zajedno u penastu masu, oko 4 minuta.
Dodati kefir ( ili mlaćenicu ) i jaja, jedno po jedno i umutiti u glatku masu.


Dodati pola količine brašna i umutiti sve zajedno, dodati i ostatak brašna i sjediniti sve zajedno  i sipati masu u podmazan kalup.

Originalni recept nema borovnice, ja sam ih imala i dodala sam i njih po vrhu testa.
Peći oko 55 do 65 minuta ili dok vam čačkalica ne bude čista, kad ubodete u sredinu.

Dok se kuglof peče, pripremiti glazuru. Staviti prah šećer u zdelicu, dodati sveže isceđen sok od limuna i vanilin ekstrakt ( kod mene je to vanilla paste ) i sjediniti sve zajedno. Glazura treba da bude dosta tečna i ako je potrebno dodati još malo mleka.


Pečen kuglof  ostaviti u kalupu 5 minuta da se malo ohladi, okrenuti i ostaviti na žici da se ohladi još 15 do 20 minuta.
Preliti glazurom i po želji još posuti sa prah šećerom. Poslušiti uz kafu ili čaj.



Prijatno!!!



4 коментара: