уторак, 21. март 2017.

Slatko pecivo punjeno sa nutelom i bananom

Volim ja peciva, mnogo više slana od slatkih, ali eto, po neki put mi se dogodi da se oduševim i sa slatkim pecivom...ako ćete mi verovati, čak ni moj muž, koji ne voli nutelu, se oduševio sa ovim pecivima..možda će se dopasti i vama.


Sastojci: 675 g brašna, pola kašičice soli,1 jaje, 150 g putera,400 ml toplog mleka, 75 g šećera od trske, 1 kašičica vanilinog ekstrakta,12 g suvog ili 30 g svežag kvasca,
i još: nutela, 2 banane,mak za posipanje, mleko za premazivanje, prah šećer.

Priprema: U vanglicu prosejati brašno, dodati so, šećer, toplo mleko, vanilu, umućeno jaje.
Ja sam od skoro promenila suvi kvasac koji koristim, ovaj ide direktno u brašno, nije potrebno da ga prvo pripremimo sa toplom vodom i šećerom, ( fast rising yeast ) otopljen i prohlađen puter i zamesiti testo.
Kad ste zamesili testo, isipati na radnu površinu i ako je potrebno, blago pobrašniti radnu površinu i dobro umesiti testo u glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Ja testo mesim mikserom i kad je umešeno, da se odvaja od stranica posude, isipam ga na radnu površinu i onda ga doradim rukama, jer volim da osetim testo pod rukom. Volim da vidim testo, kad je umešeno da ima plihčiće po sebi, onda mi je najbolje umešeno testo.
Oblikovati ga u kuglu i premazato blago sa uljem. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostrući.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti ga na 4 dela, lakše vam je da radite sa manjom količinom testa.
Svaki deo blago premesiti i ostaviti kratko da se odmori. Ako je potrebno blago pobrašniti radnu površinu i uzeti jedan deo i rastanjiti u krug, debljine oko .05cm, ili tanje.. iseći na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kiflice velike. Kod mene je to na 8  delova.


Na početak staviti po jednu kašičicu nutele. Preko nutele staviti jednu osminu banane a može i četvrtina ( zavisi kolike su banane ) i zaviti u kiflicu.( ja sam stavljala osminu i moje su se banane jednostavno "istopile" prilikom pečenja, tako da bih drugi put stavila četvrtinu banane )
Poređati pripremljene kiflice na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Tako isto uraditi i sa preostalim testom.Možda će vam biti potrebno dva pleha. Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti da kiflice malo narastu. Uključiti rernu da se zagreje na 185 do 190°C.

Naraasle kiflice premazati sa malo mleka,posuti ih sa makom i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Ohladiti ih kratko, preneti ih na žicu, posuti sa prah šećerom i poslužiti tople sa kafom, čajem, mlekom...


Prijatno!!!!



1 коментар: