четвртак, 16. март 2017.

Bakin najbolji složenac ( Grandma's Best Casserole )

Jedan starinski recept, nisam sigurna iz čije kuhinje, italijanske, američke ili neke treće, ali jedno u šta sam sigurna je da je ovo jelo fantastično..


Sastojci: 250 g špageti, 50 ml maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 1 crvena babura / paprika, 500 do 750 g gljiva po izboru, 1 mala ljuta papričica, 1 mala šargarepa, 3 čena sitno iseckanog belog luka, 1 konzerva kondenzovane supe od gljiva ( 284 ml ) 100 ml mleka, 300 g ispržene dimljene suve slanine,100 g mešavine izrendanih sireva po vašoj želji, sitno iseckan mladi luk, parmezan sir

Priprema:  U veći i dublji tiganj staviti sitno iseckanu dimljenu slaninu i pržiti dok ne postane hrskava, ali je nemojte prepržiti.
Izvaditi prženu slaninu na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće a mast isipati u neku tegliciu i koristiti kad pržite jaja ili pečete krompir.
Obrisati ga i dodati maslinovo ulje, zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk malo ne omekša. Za to vreme crvenu papriku oprati, očistiti od semenki i iseći na kockice.Dodati omekšalom luku i dodati gljive, koje ste prethodno očistili i isekli na malo deblje listiće.
Pržiti sve zajedno dok voda, koju su gljive ispustile, ne uvri. Na kraju dodati beli luk, koji ste sitno iseckali i ljutu papričicu, koju ste očistili od žilica i semenki i propržiti vrlo kratko.
Na kraju posoliti i pobiberiti po vašem ukusu i dodati sitno iseckan peršun,promešati.

U isto vreme staviti vodu da se kuva za špagete i kad provre, dodati kašičicu soli i špagete i kuvati ih po uputstvu proizvođača.( najbolje je da špagete malo izlomite pre kuvanja )
Nekoliko minuta, pre nego što je pasta skuvana, dodati sitno iseckanu šargarepu na kockice, koju ste prethodno očistili i oprali.
Procediti od vode.

Kondenzovanu supu od gljiva sipati u zdelu, dodati mleko i oko 50 g izrendanog sira i izmešati sve zajedno.

Pekač, veličine 23cm X 33cm, ili sličnih veličina premazati sa malo ulja.sipati oceđenu pastu, sipati povrće iz tiganja,preliti sa pripremljenom supom od gljiva i posuti sa 2/3 ispržene slanine i sve dobro izmešati.

Preko posuti sa ostatkom sira i slanine, pokriti sa poklopcem ili pek papirom pa preko staviti foliju i dobro ušuškati svuda okolo i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 30 minuta. 5 minuta pred kraj pečenja otkriti da samo malo porumeni odozgore.


Izvaditi iz rerne, kratko prohladiti, iseći na kocke, posuti sa sitno iseckanim mladim lukom ili peršunom, posuti sa izrendanim parmezanom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Auh :) Sastojci su odlični, ne može biti loše :)

    Nego, kod nas, čini mi se, nema kondenzovana supa od gljiva, šta misliš kako bi bilo da se gljive skuvaju "na gusto" i stave u blender?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja domaćice. Koliko se sećam, neko je rekao da imate neke supice u kesici, umesto da je skuvaš u vodi, skuvaj je u mleku, ali da bude gusta i mogu se dodati komadići seckanih šampinjona iz konzerve ili, tvoj način, skuvati gustu supicu od šampinjona i kad je izblendiraš, ostavi sitne komadiće pečuraka u supi...Topli pozdrav.

      Избриши
    2. E, to, to drugo, da ostanu i komadići :) Postoje supe u kesi, istina, ali to je čista hemija i ne dajem ih ukućanima. Više volim i nije mi teško da skuvam supu od svežih šampinjona, ni po' sata kuvanja :)

      Ćaoske :)

      Избриши
  2. Анониман16. март 2017. 15:23

    Stvarno nema veze iz čije kuhinje potiče, kad ga ti preporučuješ sigurno je izvrstan!

    ОдговориИзбриши
  3. Baš izgleda primamljivo. K tome, na osnovi ovog recepta, moguće je raditi i neke varijacije, a to je uvijek znak da je recept odličan!

    ОдговориИзбриши