понедељак, 13. мај 2013.

Torta " Paunov rep "

Ova torta je pravljena za proslavu naše godišnjice braka




 Sastojci za rolat:

     6 XL jajeta
     120 g brašna
     125 g šećera
     8 g praška za pecivo
      džem od kajsija

    Sastojci za žuti fil:

     500 ml punomasnog mleka
     2 kašike šećera
     2 kesice pudinga od vanile
     100 g bele kuverture
     125 g putera
     25 g prah šećera

    Sastojci za čokoladni fil:

     500 ml punomasnog mleka
     2 kašike šećera
     2 kesice pudinga od čokolade
     100 g mlečne kuverture
     125 g putera
     25 g prah šećera

    i još:

     2 lista oblande
     600 do 700 g "pti-ber"keksa


 Priprema:



Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Umutiti žumanca i šećer, dodajući šećer po malo i svaki put dobro umutiti,dok ne dobijete svetlu i gustu masu.
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i prosejati po malo, u umućena žumanca.
Na kraju dodati umućena belanca, malo po malo i sa spatulom sjediniti.
Podmazati pleh, veličine 37cm X 25cm, i posuti sa brašnom ili staviti papir za pečenje i sipati umućenu smesu,poravnjati i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 do 17 minuta ili dok ne dobijete lepu rumenu koricu.
Pečen rolat umotati u vlažnu kuhinjsku krpu,urolati i ostaviti da se ohladi.
Skloniti krpu sa kore,premazati je sa džemom od kajsija pa opet urolati koru i ostaviti da se stegne.



Dok se kora hladi skuvati fil.
U dve manje šerpice staviti mleko i od ukupne količine oduzeti malo gde ćete razmutiti puding.U svaku šerpicu staviti po dve kašike šećera.Prvo skuvati jedan puding pa drugi ( malo je teže kuvati oba u isto vreme ) Pustiti da mleko provri, dodati razmućen puding i stalno mešajući sa žicom za mućenje, kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i u topli puding dodati čokoladu, koju ste isekli na sitnije parčiće i mešajte,da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi.
Isto tako uraditi i sa drugim filom.
Umutiti puter sa prah šećerom ( možete umutiti celu količinu putera i podeliti na pola za oba fila )
i sjediniti sa ohlađenim filom.






Uzeti jedan list oblande i premazati sa filom po vašem izboru. Rolat staviti na sredinu oblande pa onda ređati keks sa obe strane premazati sa drugim filom i tako ređati keks i premazivati sa filom dok se keks ne poravnja sa rolatom na gornjoj strani.



Premazati sa filom i preko staviti drugi list oblande.
Staviti neki teži predmet preko oblande i ostaviti da se stegne.
Tortu ne morate da ukrašavate ali po želji možete je ukrasiti sa umućenim šlagom ili šta vi već želite.

Tortu preseći po sredini rolata i seći tanje ali duže parćiće i poslužiti.







Ideja za ovu tortu je iz časopisa " Pošalji Recept " ja sam izmenila neke sastojke po našem ukusu.
Ako imate turski keks, ovo će izgledati još lepše.
Meni je bila potrebna veća torta,inače ova torta se može napraviti i manja.Rolat zaviti sa kraće strane i staviti prvo na oblandu,ukrojiti je po dužini rolata i onda je praviti,ali koristiti istu količinu fila... za veličinu ove torte trebalo bi, po mom ukusu, još pola mere za fil..veličina oblande koju sam ja koristila je 38cm X 28cm i rolat je zavijen na dužoj strani.
 Ako se odlučite za veću tortu ali sa dva rolata, napraviti rolate sa manje jaja, da su tanji,mislim da će biti lepše.




E ovako je to počelo pre 10 godina



.....a posle 10 godina smo proslavljali ovako... sa našim najbližima i najdražima






a iduće godine ćemo proslaviti i njihovo venčanje




..... torte sa naše proslave....ni probala je nisam, jer slatkiše ne volim




a ovo su naši dragi kumovi i prijatelji,neću  da stavljam slike savih naših gostiju, biće ih previše...




a vama posebno hvala na dolasku



21 коментар:

  1. torta je predivna i zanimljiva...a tebi i tvojoj jačoj polovici iskrene čestitke...ne mogu vjerovati, tako lijepe slastice praviš ane voliš!!! šta bih dala da im nekada odolim!?

    ОдговориИзбриши
  2. Od srca ti hvala,draga Snježana....čudnovato,ali istinito,kolače i torte ne volim a pite i pecivo obožavam.

    ОдговориИзбриши
  3. Moje najiskrenije čestitke! Da bude još mnogo godišnjica u zdravlju i sreći!

    ОдговориИзбриши
  4. Predivan post, prelepa i neobična torta, sve si propratila predivnim fotkama sa tvojim najdražim osobama. Evo, još jednom ti čestitam 10-godišnjicu braka, pa da, kako kažeš, iduće godine proslaviš i venčanje svoga sina i snaje. Pozdravljam te!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro moja....te male i velike radosti čine naš život srećnojom i lepšim.

      Избриши
  5. Congratulations and happy Anniversary! That looks so beautiful, well done, Zokie!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I think you didn't recognise me. It's me, Zokie, Gery L. I will comment here because I can translate the recipes.
      Have a nice evening!

      Избриши
    2. I was not sure if is you. Thanks a million, my dear Gerry.Lots of love.

      Избриши
  6. Iskrene cestitke i od mene teta Zore, slatko,peciva I sve obozavam,torta izgleda fenomenalno;)!

    ОдговориИзбриши
  7. Tek sad sam pročitala ovaj post pa kasnim sa čestitkama. Eh, šta bih ja dala da ne volim slatkiše, stalno bi ih pravila, ovako uglavnom sve ja pojedem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za lepe želje i čestitke nikad nije kasno. Ja ih obično pravim radi drugih, zbog sebe ne bi ih nikad napravila. Hvala, draga Vela i topli pozdrav.

      Избриши