понедељак, 15. август 2016.

Krispy Kreme Donuts ili ti na našem, najlepše krofne

Krofne volim i pravim ih po maminom receptu, isprobala sam i mnogo drugih krofni,ali ove su mi od sada jedne i jedine, koje ću praviti.


Sastojci: 800 g brašna + 50 g, 375 ml toplog mleka, 14 g suvog ili 40 g svežeg  kvasca, 80 g šećera + 1 kašičica, 1 kašičica soli, 115 g otopljenog i ohlađenog putera, 3 jaja, 1 kašičica izrendanog muškatnog oraha
Sastojci za začinjen šećer: 10 zrnca kardamoma, 10 klinčića, 1 kašičica đumbira u prahu, pola kašičice cimeta ili oko 5 cm u štapiću, prstohvat safrana, 200 g šećera

Priprema: Zagrejati mleko da je toplo, dodati kvasac,šećer i nekoliko kašika brašna ( oduzeti od onih 800 g ) promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, ( prvo staviti 800 g a onih preostalih 50 g u slučaju da vam je potrebno još brašna, meni je tačno trebalo 800 g ) dodati soli, šećer,izrendan muškatni orah, blago umućena jaja i nadošli kvasac i zamesiti testo. Ja ga mesim mikserom.
Kad se sve sjedinilo u testo, tek onda dodati puter, koji je dotle već malo očvrsnuo i umesiti ga u testo.
Gotovo testo treba da bude vrlo meko i po malo lepljivo za ruke.
Istresti na radnu površinu, malo ručno premesiti,oblikovati u kuglu, premazati testo sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu.
Pokriti testo i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na dva dela, lakše je raditi sa manjim testom,( 775 g svaki deo ) i svaki deo premesiti.
Pomažite se sa brašnom ili gustinom ( ja koristim gustin ) i rastanjiti testo oko 1.5cm debljine.
Vaditi krugove iz testa, svaki put umočiti kalupić sa kojim vadite krofne u brašno. Uzeti manji kalupić i sa njim izvaditi sredinu testa.
Preneti pripremljene krofne na pobrašnjenu kuhinjsku krpu i prekriti ih sa providnom folijom. Takođe preneti i one unutrašnje delove,koje ste izvadili sa manjim krugom i prekriti i njih.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Kad ste završili sa pripremom krofni, pokriti ih sve i ostaviti da odstoje pola sata.


Za to vreme pripremite začinjen šećer ( pokušajte da ga napravite jer sa ovakvim šećerom krofne su izuzetno ukusne i mirisne )
U avan ili u mašinicu za kafu, staviti zrnca kardamoma, klinčić,šafron, cimet ( ako koristite u komadiću ) i sve dobro istucite da dobijete masu u prahu.
U tanjir sipati šećer, ( ja koristim bio šećer od trske ) đumbir u prahu i ako koristite cimet u prahu, dodati prah koji ste dobili od začina i sve dobro izmešati

U veći i dublji tiganj sipati ulje da vam je oko 5 do 6 cm dubine i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi..( kod mene je od 8 podeoka bilo na 4 ) i kad je ulje dobro zagrejano ( da budete sigurni da je ulje dovoljno vruće da se prži staviti dršku od varjače u ulje, da se drška osloni na dno tiganja i ako se oko drške pojavljuju mehurići, onda je ulje dovoljno vruće da se prže krofne )
Stavljati narasle krofne, strana koja je bila gore, sad neka ide u tiganj dole i pržiti svaku stranu oko 1 minut ili dok vam lepo ne porumene.
Izvaditi krofne i ocediti ih u zdelu, u kojoj ste stavili nekoliko kuhinjskih papira da pokupi ulje.
Staviti drugu turu krofni, nemojte preterivati sa količinom, ja sam pržila po 4 krofne odjednom a onu prve uvaljati u pripremljen šećer.
Ostaviti ih na žici da se ohlade.
Tako raditi dok imate testo.

Kad ste završili sa krofnama onda ispržiti ove male kružiće, koje ste izvadili iz sredine...deca će ih jako volet i po želji, sa špricom ih možete napuniti sa džemom ili nutelom.
Krofne i ove male krofnice takođe možete zamočiti u glazuru od šećera ( ja je nisam pravila, jer je ne volim ) koja se pravi ovako.
4 šolje od po 250 ml šećera u prahu,75 do 90 ml mleka,prstohvat soli i 2 kašičice vanile..sve dobro izmešati i zamočiti gornju stranu krofne, staviti krofnu na žicu da se ocedi višak glazure.
Ja sam deo krofni, umesto ove glazure, posula sa prah šećerom.


Krofne poslužiti tople sa mlekom,kafom, čajem i od ove količine se traba dobiti oko 26 krofni i 26 malih krofnica.


Prijatno!!!!


17 коментара:

  1. Ajme, šta mi radiiiiiiš!! Baš sam danas ujutro razmišljala kako bih jela krafne, divne su ti!!

    ОдговориИзбриши
  2. Jaoooo sad se i meni jedu krafne, ove tvoje su bas privlacne ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo, ove krofne se tako brzo pojedu da nije normalno...mi smo oduševljeni. Hvala ti i kad ih budem sledeći put pravila, misliću na tebe.Hvala ti puno.

      Избриши
  3. Zorice ovo je predivno.Iako si daleko ove tvoje slike dočaravaju i miris i ukus!Divno! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Tek sad vidim d aima i kardamoma, obožavam ga. Recept je ejdan od najlepših koje sam videla za krofne:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi, da su i meni jedne od najboljih krofni koje sam napravil, pored onih koje sam pravila sa pire krompirom...Kad imaš vremena, probaj ih napraviti...

      Избриши
  5. Prepisujem recept i pravim čim stignem! Baš sam tražila recept za dobre krofne, hvala što si podelila. Toliko volim kad neko podeli mamin recept, toliko topline ima u tome što je ne zna se koliko puta pravljeno.

    ОдговориИзбриши
  6. Prave domaće...Inače divne su vam fotografije. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Zorice draga, fantastične su krofne, kao uostalom i sve drugo što praviš. Nikad mi iije palo napamet da se mogu praviti i male, iz sredine. Obavezno ću ih napraviti po ovom receptu. Pozdravljam te mnogo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Gvendolina, tako mi je drago da te vidim, od srca ti hvala i tebi želim svako dobro i mi vas puno pozdravljamo.

      Избриши
  8. Kad vidim krofnice iz vaše kuhinje, ništa mi ne ostaje već želja da ih što pre probam... da prođu velike vrućine i trčim u kuhinjicu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, a krofne ja mnogo volim,kad nam se jedu, a prevruće je, palim klimu i pravim ih..kod nas ovo leto nije bilo puno toplo. Topli pozdrav.

      Избриши