субота, 24. септембар 2016.

Crostini sa karamelizovanim smokvama

Meni su ovi sitni zalogaji idealni kao predjelo a nekad mogu da budu i lagana večera.


Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Sneški, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Sneško domaćica " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,sveže smokve.


Sastojci:

400 do 500 g svežih smokvi
1 kašika maslinovog ulja
2 pune kašike meda
oko 12 parčića baguette hleba
150 g riccotta sir
1 puna kašika gustog jogurta
so i sveže samleven biber
seckan pistaćio

Priprema:
Smokve oprati i iseći na polovine,četvrtine ili ako su velike iseći ih na 3 deblja lista.
Staviti u manji pleh,koji ste prekrili pek papirom, poređati isečene smokve, preliti sa malo maslinovog ulja i malo meda i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°Coko 5 do 7 minuta ili dok vam smokve ne omekšaju i dobiju lepu boju.

Baguette iseći na 12 parčadi, ali nemojte da vam budu preveliki,oko 2cm je dovoljno.
Preliti parčiće hleba sa ostatkom maslinovog ulja i peći oko 5 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C,okrenuti hleb i peći još 5 minuta ili dok vam ne porumene, ali pazite da vam, ne izgori.

Riccotta sir izmešati sa jogurtom, umusto jogurta može i kisela pavlaka, vrlo blago posoliti.


Na tostirani hleb staviti malo sira ( podelite da imate dovoljno za 12 parčića ), poželji, možete hleb prvo premazati vrlo tanko sa džemom od smokava pa onda staviti sir. Posuti sa sveže samlevenim biberom, preko staviti karamelizovane smokve i kad završite sa svim parčićima hleba preliti sa po malo meda i posuti sa sitno iseckanim pistaćiima i poslužiti odmah.


Prijatno!!!


2 коментара: