недеља, 11. септембар 2016.

Varivo od boranije

Prošlog vikenda smo bili sa našim prijateljima na njihovoj vikendici i zaista smo se lepo proveli.Tamo smo ostali 4 dana i bilo je zajedno 4 familije, sa kojima se mi jako puno družimo....jedan dan se peklo prase, drugi dan se kuvala boranija..e ta me je boranija osvojila, a kuvala ju je moja prijateljica Dojna...dok su neki igrali karte, neki radili oko vikendice, neki se sunčali i kupali, moja vredna prijateljica je skuvala boraniju za ručak.
Nisam videla šta je sve stavljala, ali videh neke namirnice, kao na primer,paškanat, koji ja nikad do sada nisam stavljala u boraniju, ukuvani sos od paradajza, ja sam stavljala svež paradajz...i da ne odugovlačim sa ovom mojom pričom, danas sam rešila da pokušam da skuvam boraniju,ne potpuno istu kao njenu, ali sličnu...i šta drugo da vam kažem nego da smo jeli i da nismo znali šta nam je dosta...sad bih u šetnju, ali pada kiša ..


Sastojci:
1 velika ili 2 manje glavice crnog luka
1 struk praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo
3 do 4 čena belog luka
1 ljuta paprika
2 do 3 šargarepe isečene na sitne kockice
1 paškanat isečen na sitne kockice
pileće ili teleće meso ( najbolje ako ima sa koskom )
1 kg boranije
2 krompira
2 pune kašike paradajz pirea
1 puna kašika pirea od paprike ( ljutkast ) ili 2 pune kašike ajvara
po ukusu; soli, bibera, suvog začina,montreal chicken začin
2 l pilećeg temeljca ili vode
ulje

Priprema:
U veću i dublju šerpu sipati ulje koje koristite, ja obično koristim od semenki grožđa ili maslinovo.
Zagrejati na osrednjoj temperaturi i dodati sitnije isečen crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast.
Dok se luk prži, oprati praziluk pod mlazom hladne vode i odstraniti tamno zeleni deo a ostatak sitno iseckati.Kad je luk malo omekšao, dodati praziluk i ljutu papriku, kojoj ste očistili žilice i semenke i pržiti zajedno dok i praziluk ne omekša.

Meso koje ćete da koristite oprati i iseći na manje komade. Moja prijateljica je koristila teletinu, ja je nisam našla, pa sam koristila male batačiće od krila.
Kad su oba luka omekšala, dodati meso i dinstati zajedno sa lukom, ako je potrebno dodavati po malo pileće supe ili vodu u kojoj ste rastvorili pileću kocku.

Na kraju dodati šargarepu i paškanat, koji ste očistili, oprali i isekli na sitne kockice i dinstati sve zajedno oko 5 do 10 minuta.

Za to vreme očistiti, oprati i iseći na male komade, boraniju.
Dodati u šerpu, podliti sa malo supe ili vode i dinstati oko 5 minuta.

Naliti sa supom ili vodom, dodati pire od paradajza i paprike ( ja ovaj pire od paprika kupujem u turskoj prodavnici a vi, ako ga nemate koristite ajvar ) posoliti, pobiberiti, dodati suvi šačin i montreal chicken začin i kuvati sve zajedno oko 15 do 20 minuta i tek onda dodati krompir, koji ste oljuštili, oprali i isekli na sitne kockice. ( ja sam ga dodala tek pred kraj, ali vi, ako hoćete možete ga dodati i pre, krompir će malo da se raskuva pa će vam napraviti varivo da je malo gušće.
Boranija je mlada i njoj nije potrebno dugo da se kuva, jer smo je već prethodno izdinstali, ali, ako vam se čini da posle 20 minuta nije kuvana, slobodno je kuvajte duže, dok ne bude kuvana onako kako vi volite.

Količina vode koju ćete sipati u varivo zavisi koliko želite da vam je varivo gusto.
Ja sam htela da bude osrednje gusto, da može da se jede sa kašikom i sipala sam oko 2 l pileće supe.

Na kraju, probati da li je što potrebno od začina da se doda, 
Pred služenje posuti sa seckanim peršunom a ako neko od vas voli, može da doda i kašiku kisele pavlake ili gustog jogurta.


Mrzim kad ovako zamažem tanjir okolo, ali me je mrzelo da ponovo sipam u drugi tanjir za slikanje, bila sam puno gladna i izvinite za ovaj put.

Dojnice moja, znam da ponekad pročitaš moj blog, od srca ti hvala na onoj lepoj boraniji a ja sam je skuvala ovog puta na neki moj način.


Moj muž je doneo Dojni ispečene bubrege, koje smo nas dve, sa uživanjem pojele, ostali nisu hteli.

Prijatno!!!


Naši momci pripremaju prase  da peku na ražanj, 


Moj muž je naložio vatru i skuvao nam kukuruz....


Jedva izmolismo mog muža da igra karte sa nama, ovog puta su bile žene protiv muškaraca.Pobedili smo ih ali zato prošle godine dok smo bili na Kubi, oni su nas pobeđivali, da nas dve nismo znale ni kako se zovemo.


Lele majko, al smo navalili na reš pečenu kožicu, uh, nema ništa slađe od toga i toplog pečenja...Dojna i Steva su nam glavni majstori za sečenje...


Ujutru kad se probudimo ovo nam je pogled dok pijemo kaficu


Jelka i Tomo, od srca vam hvala na divnom gostoprimstvu...

2 коментара:

  1. U mojoj petoclanoj porodici samo ja volim boraniju. Ovu su jeli svi. Ama bas nista nije ostalo. Hvala, Zorice, sto delite sa nama Vase kulinarsko umece.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, zaista si me obradovala i radujem se da ste svi ručali jedno jelo..znam ja kako je to kad se moraju kuvati dva jela..Od srca tebi hvala i u zdravlje da vam je:)))

      Избриши