Ako volite miris ruzmarina, probajte da napravite i ovaj džem...
Sastojci: 2 kg očišćenih bresaka, 250 do 300 g šećera, sok od 1 limuna, 4 mlade grančice ruzmarina
Priprema:Staviti šerpu sa vodom da provri.
Breskve oprati i kad je voda provrela,staviti ih u šerpu i kad voda počne ponovo da vri, kuvati još minut,dva.Stavljati breskve u zdelu, napunjenu sa hladnom vodom i ledom i ostaviti ih nekoliko minuta.
Skinuti im kožicu i iseći na manje parčiće.
Povremeno promešati ponovo.
Staviti na ringlu i pustiti da provri, kad provri, kuvati desetak minuta i onda izbaciti grančice ruzmarina.
Nastaviti sa kuvanjem, dok se džem ne zgusne.Dužina kuvanja puno zavisi od vrste bresaka.
Džem je gotov kad povučete varjačom a trag ostaje iza varjače.
Džem se mora povremeno mešati, ja moj kuvam na osrednjoj temperaturi i trebalo mi je oko sat vremena da se skuva.
Skuvan džem pritisnuti onom kašikom kojom pritiskate kuvani krompir za pire ili varjačom pritiskati komadiće voća.
Dok se džem kuva, oprati tegle a poklopce iskuvati.
Ostaviti tegle da se dobro zagreju u rerni i u vruće tegle sipati vruć džem, pazite da se ne ispečete. Tegle držati rukavicom i ako imate onaj širok levak za džem,koristite njega.Ja vruću teglu stavim na krpu i onda sipam džem.
Zatvoriti poklopcima, zamotajte u neko ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade.
Kad se ohlade ostaviti ih u špajz na hladnijem mestu.
Prijatno!!!
Krasne fotke...divan vikend ti zelim!
ОдговориИзбриши