Ovakav džem još niste probali...samo dva sastojka i jedan od njih nije šećer....
Sastojci:
1.5 kg šljiva
170 g suvih urmi
200 ml vode
Priprema:
Šljive oprati i osušiti i očistiti od koštica.Iseći ih na četvrtine a urme iseći na sitne komade.
U dublju i širu šerpu staviti voće, dodar oko 200 ml vode i kuvati dok ne provri.
Kad je provrelo, smanjiti temperaturu na minimum, poluzaklopiti i kuvati dok se džem ne zgusne.
Dužina kuvanja puno zavisi od voća, koliko sadrži vode u sebi. Moje šljive su baš bile zrele i ne sa puno soka u njima i ukupno mi je bilo potrebno oko 2 do 2 i po sata.
Dok se džem kuva, oprati tegle, ostaviti ih u rernu da se osuše i dobro zagreju.
Poklopce prokuvati u šerpicu i ostaviti ih da se i oni osuše.Skuvani džem treba da ima trag kad povučete varjačom kroz džem.
Dok se tegle hlade trebali biste da čujete kako se vakumiraju.
Čuvati na hladnom i suvom mestu.
Prijatno!!!!
Probala bi ovaj fantastican djem !
ОдговориИзбришиLaura, da si bliža, rado bih ti dala teglicu da probaš.
ОдговориИзбришиOdlična ideja, baš se spremam ovih dana napraviti pekmez od šljiva sigurno ću isprobati i ovaj način.
ОдговориИзбришиDžem od šljiva je moj omiljeni a ovaj, ako ikako stignem, svakako ću probati. Hvala Zoki
ОдговориИзбришиDivan je Zorice, bas po mojoj volji... ja uvijek koristim hurme umjesto secera, I za slatkise I djemove...
ОдговориИзбришиBebo, žao mi je što nisam uspela da kupim ove šljive da napravim džem i ove godine, ali u ovoj mojoj gužvi nisam stigla da odem na farmu..Hvala ti puno.
ОдговориИзбриши