понедељак, 9. јануар 2023.

Pita sa piletinom i šargarepom

Mi smo ovu pitu probali kod naših novih poznanika ovde i jako nam se dopala, recept sam dobila te sam ovu pitu napravila za naše malo druženje uz kafu i čaj i svima se pita jako dopala.


Sastojci: 500 g odkoštanih karabataka, 400 g izrendane šargarepe, 250 g isečenog crnog luka, po ukusu so i bber, 100 ml ulje za prženje, 1 kašika sitno iseckanog peršuna
Sastojci za premazivanje kora:  2 jaja, 25 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 3 kašike ulja, 350 ml gustog grškog jogurta, 125 ml mleka
i još:  500 g kora za pitu

Priprema:  Šargarepu očistiti, oprati, osušiti i izrendati na krupnu stranu i ostaviti na stranu.
Meso oprati, očistiti od viška masnoće, osušiti i iseckati što sitnije možete. ( ako imate piletinu od preostalog ručka, možete i nju sitno iseckati i dodati na kraju u tiganj ) Luk iseckati što sitnije možete. Peršun oprati, osušiti, iseckati i ostaviti na stranu

U dublji tiganj sipati ulje, zagrejati i dodati iseckan crni luk i pržiti ga dok ne omekša, dodati izrendanu šargarepu i pržiti zajedno dok šargarepa ne omekša i na kraju dodati sitno iseckanu piletinu i pržiti dok piletina ne bude pržena. ( ako koristite piletinu od preostalog ručka ispržiti sve zajedno samo da se piletina sjedini sa povrćem )

Posoliti i pobiberiti i ja sam koristila suvi začin, koji je na ljutkastu stranu da mi izbalansira slatkastu šargarepu, vi ako nemate neki po malo ljutkasti začin, možete dodati malo više bibera.
Ostaviti na stranu da se ohladi i u ohlađen fil dodati sitno iseckan peršun i promešati.
Probati da li je šta potrebno od začina.

Dok se fil hladi pripremiti premaz za kore.
Mikserom umutiti jaja, dodati vrlo malo soli, dodati ulje i dalje mutite mikserom, dodati gusti grčki jogurt, brašno, mleko i prašak za pecivo i sjediniti sve zajedno.

Ja kupujem domaće kore i u mom pakovanju ima 12 kora i to je pola kg.

Uzeti 1 koru preliti sa 3 pune kašike premaza i četkicom premazati svuda preko kore, staviti drugu koru i nju preliti sa 3 pune kašike premaza od jaja i četkicom premazati i sad staviti i treću koru i nje preliti sa 3 kašike i premazati četkicom.
Fil od mesa podeliti na 4 ravna dela i četvrtinu fila kašikom sipati na početku premazanih kora, ostaviti prazno za 2 do 3 prsta od početka kora.
Bočne stranice prebaciti prema unutra širine oko 2 prsta, gornju, praznu stranu kora prebaciti preko fila i zaviti u rolat.

Pleh prekriti pek papirom i staviti prvi rolat.
Sad tako isto uraditi i sa preostala 3 rolata po 3 kore na isti način kao i sa prvim rolatom.
Između naređanih rolata ostaviti malo praznog mesta da ravnomerno porumene.
Ako vam je preostalo malo fila, dodati kašiku dve mleka i četkicom premazati preko rolata.

Posuti susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C ili na temperaturi na kojoj vi pečete vaše pite samo budite pažljivi, zbog premaza preko rolata, pita vam može jako brzo porumeneti. To se meni desilo te sam produžila sa pečenjem pokrivenu sa pek papirom.

Peći je oko 45 minuta ili dok vam ne porumeni i odozgore i odozdole.

Pečenu pitu izvaditi na žicu, koju ste prekrili kuhinjskim papirom, jer pita je tokom pečenja ispustila još masnoću, da papir upije.
Mlaku pitu iseći na željene parčiće i poslužiti toplu takvu kakva jeste ili uz jogurt ili uz rashlađeno pivo.
Idealna je za večeru ili druženje sa vama dragim ljudima.
Kod nas je poslužena uz rashlađeno pivo.

Pita je odlična i sledećeg dana, samo je kratko zagrejte u mikrotalasnoj ili u rerni.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар