субота, 7. јануар 2023.

Česnica

 Mir Božji - Hristos se rodi!!!

Kao što znate, svake godine se na dan Božića mesi česnica ili božićna pogača. Ja svake godine volim da napravim česnicu na drugačiji način, samo radi malo drugačijeg oblika, jer volim da se igram sa testom.

Česnica se može umesiti na Badnji dan ali ja obično mesim moju česnicu rano ujutru na Božić, pre odlaska u crkvu.


Sastojci: 725 g brašna, 2 jaje, 250 ml toplog mleka, 50 ml osveštane vode, 100 ml kisele vode, 50 ml ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice šećera, 10 g suvog kvasca,
i još:  1/2 umućenog jajeta, 1 kašika ulja, 1 kaška mleka, 80 g putera, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati celu količinu brašna pa odvojiti oko 75 g sa strane i koristite ako je potrebno da domesite testo.
Zagrejati mleko  da je vruće, dodati osveštanu vodu, kiselu vodu, jedno celo jaje i pola od drugog umućenog jajeta a ostatak ostaviti sa strane za premazivanje česnice, suvi kvasac, ulje, šećer i kvasac i sve izmešati zajedno.
U prosejano brašno dodati mokre saatojke i zamesite testo, dodati kvasac i po potrebi dodavti ostatak brašna da zamesite testo koje je meko ali se ne lepi za ruke...meni je tačno trebalo 700 g brašna. Testo mesite malo duže da vidite mehuriće po njemu. Oblikovati testo u kuglu, premazati vanglicu i testo sa uljem, pokriti i ostaviti testo da naraste. Naaraslo testo premesiti, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na hladnom mestu da testo naraste preko noći.

Sledećeg jutra istresti testo na radnu površinu, odvojiti jedan mali deo za sredinu česnice a ostalo premesiti i ostaviti oko pola sata na radnu površinu da testo se malo zagreje, lakše će se raditi s njim.

Kalup za torte od 28cm  ( ako želite da vam je pogača višlja onda koristite manji kalup, bar 26cm ) prekrite pek papirom ) i onaj najmanji deo koji ste odvojili, premesiti, oblikovati u kglu i staviti na sredinu kalupa / tepsije

Ostatak testa rastanjite uz minimalnu količinu brašna ( testo je mnogo dobro za rad tako da vam je potrebna minimalna količina brašna) premazati sa omekšalim ( ne otopljenim ) puterom i preseći na 16 jednakih trouglova. Svaki uži deo trougla zaseći na sredinu ali ne ići do kraja.
Zaviti trouglove u kiflice i i 8 kiflica naređati uz ivicu kalupa, ali ostaviti malo mesta do stranica. Preostalih 8 kiflica naređati okolo kuglice u sredini . ( pogledajte gornju fotku ) U jednu od tih kifli staviti novčić a ako je novčić malo veći onda se može staviti u kuglicu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jedom naraste.


Posle pola sata ( ili koliko vam već treba  da testo naraste )  umutiti onu polovinu jajeta sa mlekom i uljem i premazati naraslu pogaču, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.


Ispečenu pogaču izvaditi iz kalupa, skloniti pažljivo pek papir koji je ispod pogače, po želji premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se kratko prohladi i poslužiti uz Božićni ručak.


Ova pogača se može praviti i u bilo kojoj drugoj prilici i za vas, koji nemate osveštanu vodu iz crkve, možete koristiti samo kiselu vodu, neće biti razlike u ukusu.


Svima Vama neka je srećan Božić!!


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар