уторак, 17. јануар 2023.

Punjene palačinke pod snežnim prekrivačem

     Ima li nekog ko ne voli palaćinke?




Sastojci za palačinke: 4 žumanca, 300 ml mleka, 150 g brašna, 30 g otopljenog putera, prstohvat soli, 30 g šećera
Sastojci za fil: 4 jabke ili očišćenih 500 g, 50 g šećera, 1 kašika limunovog soka, 50 g putera, pola kašičice cimeta, 1 kesica vanilinog šećera
Za šaum: 4 belanca, 50 g šećera
i još:  džem od kajsija, prah šećer

Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca i belanca ostaviti na stranu. U veću zdelu staviti žumanca, prstohvat soli, šećer i umutiti sve zajedno, dodati polovinu mleka i sjediniti, dodati brašno i umutiti žicom da nema grudvica, na kraju dodati preostalo mleko, sjediniti i dodati otopljen i prohlađen puter i još jednom umutiti sve zajedno. Ispržiti palačinke u tiganju 20 cm prečnika i ove palačinke bi trebala da vam budu deblje od obilćnih palačinki koje filujemo sa džemom. Trebate dobiti oko 9 palačinki od ove količine testa. Pokriti ih i ostavite sa strane.

Jabuke očistiti i iseći na sitnije kockice, preliti ih sa malo limunovog soka. U veliki tiganj staviti puter da se otopi i zagreje i dodati iseckane jabuke ( ja volim i suvo grožđe i dodala sam oko 30 g suvog grožđa ) i dinstati samo da jabuke vrlo malo omekšaju, možda oko 5 minuta, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i dinstati još nekoliko minuta, samo da se šećer otopi. Ostaviti da se fil prohladi.

Uzeti jednu palačinku, tanko premazati sa džemom od kajsija i sipati oko 2 kašike fila, ravnomerno raspoređujući svuda po dužini i pažljivo zaviti da vam fil ne ispadne sa strane. Manji pekač, veličine 18cm X 26cm ili sličnih veličina premazati sa otopljenim puterom ili isprskati sprejom za pečenje. Zavijenu palačinku staviti u pekač i tako isto uraditi i sa preostalih 8 palačinki. Ako je išta ostalo u tiganju od tečnosti kašikom pokapati preko palačinki.

Uzeti belanca i mutiti ih mikserom, kad se umutio mekani šne početi sa dodavanjem šećera i dodati ga iz nekoliko puta i pre svakog novog dodavanja dobro umutiti šećer sa šne. Kad ste završili sa umućenim šnemo, sipati preko palačinki i premazati ga preko njih. Uključiti rernu na 180°C i peći palačinke oko 17 do 20 minuta, dok malo ne porumeni odozgore. Šne će da naraste, ali kad se ohladi vratiće se na normalnu visinu kao kada ste ga premazali. Ovde ne treba šne da se suši, već samo zapeče. Ostaviti da se ohladi.


.
Iseći na parčiće veličine koje vi volite, pospite prah šećerom i poslužiti. Ako sečete veće parčiće može biti dovoljno za 4 osobe, a ako su manji i više...ja sam ih sekla na manje, radije bih da pojedem to parče pa ako mi je potrebno iseći ću još nego da mi ostaje u tanjiru. Ja sam isekla na 8 delova.


Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар