четвртак, 5. јануар 2023.

Svilen kari potaž od karfiola i korena celera

 Približava nam se kraj posta i verujte mi da nije upšte teško jesti bez mesa, jaja, putera jer u današnje vreme sve ima za vegan ishranu i ja ne bih imala problema da nastavim sa ovakvom ishranom, jedino mi je malo teže  kad mesim jer meni posna testa nisu baš omiljena..

Sastojci: Pola glavice karfiola, 250 g krompira, 400 g koren celera, 1 veća glavica crnog luka, 1 struk praziluka, 2 čena belog luka, 2 kašike ulja, začini po ukusu; so, bibere, 1 kašika karija, pola kašičice kurkume, na vrh noža cumin, oko 1.5 l do 2 l vode

Priprema: U veću šerpu sipati i zagrejati ulje. Povrće svo očistite. Potrebno je da imate 400 g očišćenog korena celera. Iseći u manje kockice. Karfiol oprati pa iskidati na manje cvetiće. Krompir oljuštiti i  iseći na manje kockice.

Na zagrejano ulje dodati iseckan crni luk i blago ga posoliti. Pržiti dok ne omekša ali ne treba da porumeni, dodati praziluk na polovinu prženja, ali samo beli deo, ostatak ostaviti za nešto drugo, i pred kraj dodati sitno isečen beli luk i pržiti samo da zamiriše.

Sada dodati svo ostalo povrće zajedno i pržiti dok malo ne omekša. Pobiberiti, posoliti, dodati kari, kurkumu i cumin ali nemojte nikad preterivat sa začinima, posebno ne sa onim na koje niste navikli, bolje je dodati po malo i dodavati po vašem ukusu, ali obavezno probajte  jelo dok kuvate.

Nalite sa vodom ili povrtnom supom, pustite da provri pa smanjite temperaturu na pola i neka se kuva dok se povrće ne skuva.

Skuvani potaž sipati u blender i samleti u svilenkastu masu. Gustinu potaža odredite po všem ukusu. Ja ne volim ni da je pregust a ni da je retko, jer ipak ne jedemo čorbu, nego nešto malo gušće.

Vratiti sve nazad u šerpu i ako je potrebno zagrejati još vrlo kratko. Ja sam sipala oko 50 ml kokosovog mleka i sve zajedno samo zagrejala. Ako ne postite može i obično mleko ili krem za kuvanje.


Poslužiti sa prepečenim kockicama hleba. Potaž je vrlo zasitan i uz neku obrok salatu vam može biti i kompletan ručak.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар