недеља, 15. јануар 2023.

Pita sa jabukama

Mi nismo ljubitelji kolača zato ćete ih kod nas vrlo malo naći ali testa, e to volimooooo i to na svaki mogući način..jabuka i oraha imamo u kući uvek a i domaćeg džema, tako da mi nije teško nešto napraviti.
Ovakva peciva najčešće pojedemo ujutru ili posle ručka uz šoljicu kafe.


Sastojci: 600 g mekog brašna, 220 g skuvanog i propasiranog krompira, 150 g kisele pavlake, 75 ml ulja, 100 ml gazrane mineralne vode, 8 g suvog iili 20 g svežeg kvasca, 1 do 2 kesice vanilinog šećera, 2 jaja, korica od 1 limuna, pola male kašičice soli, 75 g šećera
Sastojci za fil: 1 do 2 veće jabuke, 6 kašika džema od kasija ili bresaka, 30 do 40 g oraha, ili po ukusu
cimet, 2 kašičice griza, 2 kašičice šećera

Priprema:  Brašno prosejati u vanglicu i ja već drugi put koristim italijansko brašno "00", koje mi je fantastično ali ga ne kupujem često jer ga prodaju na kg i dosta je skupo, tako ako nemate to brašno sasvim je dobro i meko brašno, ili ovo kod nas unbleached allpurpose flour.

U brašno dodati suvi kvasac, šećer, vanilu, limunovu koricu, kiselu pavlaku, zagrejan pire krompir, ulje, so, blago umućena jaja ( odvojiti za kašiku dve za premazivanje ) i na kraju dodati gaziranu mineralnu vodu.
Zamesiti testo rukom ili mikserom. Dobićete meko i lepljivo testo.
Isipati testo na radnu površinu i dugo ga mesite i lupajte s njim po radnoj površini dokle god ne dobijete meko i glatko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke.
Oblikujte testo rukama, koje ste premazali sa vrlo malo ulja.
Pokriti testo i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Trebaće oko sat vremena ili kraće, u zavisnosti od toplote prostorije u kojoj pravite testo.

Dok testo raste, pripremite nadev za pitu.
Suvo grožđe, ako je previše suvo, potopite u malo tople vode ili sa 1 kašikom ruma ili sokom od pomorandže.
Ostavite na stranu.
Orase iskidajte rukama na manje parčiće.
Jabuku, ako je mala onda vam trebaju 2 po 1 piti oljuštiti iseckati na kockice i preliti sa malo limunovog soka i ostaviti na stranu.

Naraslo testo podeliti na 2 dela ( ja uvek volim da napravim manje pite i obično ih pravim 2 a mogla sam da budu još manje pa da napravim 3, ali mislim da bi bile premale, jednu podelim komšijama a jednu ostavim nama )
Posuti radnu površinu gustinom ili brašnom i rastanjiti da dobijete testo oko .05cm debljine i pizza sekačem podeliti testo na 3 jednaka dela.
Svaki deo na početku premazati sa 1 kašikom džema i na prvi deo stavite iseckane jabuke, posuti sa grizom, šećerom i cimetom.
Sledeći deo premazati džemom, posuti suvim grožđem, koje ste prethodno ocedili od tečnosti i treći deo isto premazati i staviti izlomljene orahe preko.


Svaki deo zaviti u rolat a donju stranu testa premazati sa malo vode da se bolje zalepi.
Svaki rolat još malo rukama oblikovati i staviti sva tri jedno pored drugog i uplesti u pletenicu.
( snimili smo muž i ja kako se plete pletenica ali mi ne ide da ubacim ovde, ko me prati na instagramu moći će da vidi, jer tamo direktno sa telefona mogu da ubacim, dok ovde ne znam kako, probaću malo kasnije na još jedan način, pa ako ne ide, ja se izvinjavam )


Krajeve pletenice podviti ispod.
Pleh veličine 32cm X 10cm isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa vrlo malo hladnog putera i staviti pletenicu.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se kalup napuni.
Sa svim dizanim testima morate da imate strpljenja da se testo podigne jer u tom zadnjem dizanju testa je najveći uspeh ovako prozračnog i pahuljastog testa ( naravno da zavisi i od sastojaka )

Isto tako napravite i sa drugim delom testa. Uključiti rernu da se greje na 175°C
Naraslo testo premazati sa onim delom jaja, koje ste ostavili na stranu, dodati kašiku dve mleka i umutiti viljuškom sve zajedno.
Pitu peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар