петак, 27. јануар 2023.

Lisnate kifle...

Kifle volimo na svaki mogući način...



Sastojci: 600g mekog brašna, 200ml jogurta, 150ml mlakog mleka, 50ml ulja, 1 jaje, 1 kesica suvog kvasca, 1 mala kašičica soli, 200g putera ili margarina
Fil po zelji : nutela ,marmelade razne sir i slane kombinacije
i jos : 1 jaje, malo mleka za premazivanje i susam

Priprema: U mlako mleko pripremiti kvasac sa malo šećera i brasna i ostavit da nadodje .

Nadošli kvasac pomesati sa ostalim sastojcima i zamesiti testo .

Podeliti testo na 10 loptica i svaku lopticu dobro razvući sa oklagijom. Premazivati svaku razvučenu lopticu sa razmekšalim puterom ili margarinom.  Ređati jednu na drugu .

Moze i dva kruga po pet jufki i dobicete vise komada kifli .Zadnju koru ne mazati vec je pobrašniti brašnom pa sve zajedno lagano razvući oklagijom koliko može i podeliti na trougove ,zavisi kolike zelite da budu kifle, filovati ih  po želji. Ja ih nekad pravim slatke nekad slane ili pola pola..

Zamotane kifle staviti  u pleh sa pek papirom i ostaviti da odmaraju pola sata . Zagrejati rernu na 180°C

Premazati kifle sa umućenim jajetom sa malo mleka pred samo pečenje i posuti ih susamom ili semenkama po vašem izboru. 

Napomena: ovih 10 kora mošete podeliti na pola (po 5) i tako dobijate dva kruga ....tako ćete dobiti više komada kifli .Pecite ih nekih 25 do 30 minuta dok ne porumene onako kako ih vi volite , zavisi do vase pecnice. Ja ih obično pravim od 2 kruga po 5 jora i dobijem 24 kiflica.

Kifle se mogu zamrznuti i ne pečene ..(kao i sve drugo lisnato pecivo) Naravno pre pečenja odmrznuti ih, premazati umućenim jajetom i peći.


Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар