понедељак, 29. април 2013.

Bounty rolat

Za sve vas koji volite kokos... brzo se napravi, samo morate malo čekati da se stegne 


Sastojci za rolat:

     4 jajeta,sobne temperature
     150 g šećera
     80 g brašna
     60 g otopljenog putera
     25 g kakaoa

    Sastojci za fil:

     750 ml mleka
     100 g šećera
     45 g skrobnog brašna
     2 žumanca
     1 kašika vanilinog ekstrata ili vanilla paste
     200 g putera
     200 g kokosa

Priprema:

U šerpicu staviti pola litre mleka,dodati šećer i kokos i pustiti da provri, kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta i na kraju dodati 200 g putera, isečenog na kockice.Mešati dok se puter ne otopi.
Umutiti žumanca, dodati ostatak mleka, vanilu i na kraju dodati skrobno brašno i sve to sipati u mleko i kokos i kuvati dok se ne zgusne. ( Neće se zgusnuti kao kad kuvamo puding ali će biti gušće, stisnuće se prilikom hlađenja. Ako nećete da pravite sa gustinom i žumancima, staviti kesicu pudinga  od vanile )
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature i tek onda ostaviti u frižider dok se potpuno ne ohladi.( povremeno promešajte ili stavite najlon preko fila da nema kožicu/koricu)


Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca postepeno dodavajući šećer i kad ste dobili sjajnu glatku smesu dodavati,jedno po jedno, žumance,muteći dok se svako žumance ne sjedini sa belancima.
Otopljen i malo prohlađen puter, sipati polako,stalno muteći mikserom.
Brašno i kakao izmešati zajedno i sejati po malo preko smese od jaja, spatulom sjediniti sve zajedno.
Pleh, veličine 24cm X 32cm,ili sličnih veličina podmazati ili prekriti sa papirom za pečenje i sipati umućeno tasto.Poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180*C oko 10 do 12 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne.
Pečenu koru prevrnuti na kuhinjsku krpu, pažljivo skinuti papir za pečenje ( ako ste ga koristili ) i uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.
Ohlađen rolat pažljivo odviti, premazati sa filom, koji se zgusnuo i ostaviti malo fila da premažete i spolja, ali to ćete uraditi kasnije.
Zaviti rolat u alu foliju ili najlon i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi i stegne, najmanje 3 sata a najbolje je preko noći.
Rolat možete preliti otopljenom čokoladom ili ostatkom fila i posuti sa mlevenim kokosom.
Iseći na parčiće i poslužiti.




4 коментара:

  1. Ako mi veruješ,ja nisam kokosoljubica, ali mi se jako dopao.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Gago, hvala. Ako voliš kokos,isprobaj ovaj rolat, jako se brzo napravi, jedino što moraš da čekaš da se stegne..zato najbolje napravi uveče i ostavi u frižider preko noći.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши