уторак, 28. јануар 2014.

Bavarska peciva

Ima li da ko ne voli peciva?????...mislila sam danas da pravim nešto drugo, ali jela su mi se slana peciva... 

  

Sastojci:

     250 ml topli vode
     125 ml toplog mleka
     1 kašičica šećera
     8 g suvog kvasca
     60 g otopljenog putera
     1 kašičica soli
     650 do 675 g univerzalnog brašna
     8 viršli,presečenih na pol

    i još:

     2 litra vode
     50 g sode bikarbone
     semenke po ukusu, krupna so

Priprema:

U toplu vodu dodati suvi kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U veću posudu prosejati brašno, dodati toplo mleko, so,otopljen puter i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti dok ne dobijete lepo glatko testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla. ( oko sat vremena,ja obavezno zagrejem malo rernu i ostavim testo tamo da raste )
Uzeti pola od testa, rastanjiti testo na blago pobrašnjenoj radnoj površini ( ja nisam brašnila radnu površinu ) u pravougaonik debljine oko 05mm,raseći testo po dužoj strani oko 2cm široke trakice.
Viršle iseći na pola ( naše evropske viršle ovde su jako dugačke i meni su baš bile onako kako ja volim a ako se kupuju kanadske viršle, one su puno kraće i zaviti ih cele ili i njih iseći na pola,imaćete manja peciva ) i svaku trakicu zaviti oko viršle, kao kad pravite rolnice od lisnatog testa,da malo preklapa svaki navoj.


 Zaviti viršle sa prvim delom testa i onda isto tako uraditi i sa drugim delom testa, rastanjiti prvo, raseći na trakice i zaviti ostatak viršli. Ja nisam imala dovoljno viršle za svo testo, u ostatak testa sam stavljala ćureću kobasicu.



U veću šerpu sipati vodu i sodu bikarbonu i pustiti da provri...svako pecivo ubaciti u vrijuću vodu i kuvati oko 1 minut, videćete kako će testo malo narasti,sa šupljikavom kašikom izvaditi pecivo i stavljati na pleh na koji ste stavili nekoliko kuhinjskih ubrusa, da upiju višak vode.


Na drugi, veći pleh,staviti papir za pečenje,naređati peciva,ostaviti mesta između peciva jer će prilikom pečenja da još naraste.
Umutiti jaje sa malo vode,premazati svako pecivo,posuti sa krupnom solju i semenkama po izboru.
Uključiti rernu na 200*C i peći peciva u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 do 17 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Ohladiti i poslužiti sa kečapom,senfom ili nekom umakalicom po vašem izboru.
 Prijatno!!!!!
Neke od mojih orhideja su počele opet da cvetaju a neke već ima 3-4 meseca da su u cvatu... 
 



11 коментара:

  1. predivno izgledaju, obožavam bavarsko pecivo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav!!!!!
    orhideje su predivne, bas kao i sve sto postavite na blog.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snežana....orhideje i cveće uopšte, je moja velika ljubav...pravo mi je zadovoljstvo brinutri se i njema. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Pravila sam bas sve kako si rekla I odlicno je :) Hvala puno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jovana, izuzetno me raduje da ste dečoca i ti uživali. Od srca ti hvala i ljubi te male anđele kod kuće.

      Избриши
  4. Zagriz,zagriz kako primamljivo izgledaju

    ОдговориИзбриши
  5. Divno izgledaju. Pravim ih sledeci vikend. Orhideje su prekrasne.

    ОдговориИзбриши