субота, 4. јануар 2014.

Creme brulee u jabuci

Jede vam se nešto slatko a nemate puno sastojaka u kući, evo jedne veoma ukusne poslastice, koju vole svi.....možete je poslužiti i vašim gostima. 


Sastojci:

     po 1 velika jabuka po osobi ( zlatni delišes )
     2 jajeta + 1 žumanac
     300 ml punomasnog mleka ili pavlake za kuvanje
     75 g šećera
     1 kašika vanilla paste ili 1 kesica burbon vanile

    Za karamel:

     50 g šećera

Priprema:

Jabuke oprati i malo odseći na dnu da vam stoje pravo.
Odseći gornji deo i veoma pažljivo izdubiti sredinu a stranice da vam budu oko 5 do 7mm debele. Pazite da ne oštetite stranice prilikom dubljenja, krema će vam iscuriti prilikom sipanja.
Staviti jabuke na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje.

U manju zdelicu staviti jaja, žumanac i šećer i umutiti sa žicom za mućenje, dodati mleko ili pavlaku za kuvanje ( ova mera od 300 ml je odprilike, jer sve zavisi kolike su vam jabuke, ja sam u svaku jabuku sipala 3/4 mleka i tako dodavala u umućena jaja,jer to mi je bio najbolji način da izmerim koliko mi je potrebno mleka ) i na kraju dodati vanilu u sve dobro izmešati. Ako koristite vanila šećer stavite je zajedno sa šećerom u jaja.
Ostaviti zdelicu sa strane.

U šerpicu otopiti šećer i pustite da malo porumeni i tako vreo šećer sipajte po kašiku u svaku jabuku.
Preko šećera sipati sa kašikom umućenu kremu u jabuke.
Pažljivo, da ne prospete, staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 175*C i pecite oko 30 minuta ili dok ne vidite da je krema porumenela odozgore.
Ostaviti da se potpuno ohladi i poslužiti hladne sa javorovim sirupom ili sa malo umućenog šlaga.


 Prijatno!!!!

14 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Tamara...lep desert koji se može jesti kad je mlak, ali je prava stvar kad se dobroooo ohladi. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Jako lepa ideja i prelepo izgleda:)
    Zoko, srećna Nova godina i svako dobro vam želim!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale moja,od srca ti hvala i srećna i vesela Niova 2014 godina tebi i tvojima!!!

      Избриши
  3. Одговори
    1. Sad mi je žao što nema još, savet, napraviti više pa sakriti od same sebe u frižider za sledeći dan. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  4. Beautiful and delicious! :)
    Hugs and kisses, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Gery. If you did not try this Tiki's desert,please, try it. It so good and try it as soon as possible. Hugs, my friend.

      Избриши
  5. Your dessert looks delicious, Zoki!!! Thank you! Hugs!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. You are very welcome, it is very very tasty and next time when I make it I will make double. Thank you very nice recipe. Hugs.

      Избриши
    2. Ovo samo ti umes da sklopis ovako.bar ja nisam ranije nigde videla.Fantasticno!

      Избриши
    3. Hvala Džoli, ja volim da pretražujem razne blogove i Pintrest za dobre ideje. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши