субота, 22. март 2014.

Još jedno pecivo i nekoliko sitnih kolača

U nedelju, 16 marta smo imali kućno slavlje sa našom familijom, kumovima i prijateljima u čast naših budućih mladenaca. Na takvom, a i svakom drugom  slavlju, se obično priprema sve najbolje....ovde ću vam predstavizi neke od recepata za kolače, koje sam isprobala, neki su već usvojeni a neki će tek biti.... pa da krenemo.....


 Na ovoj tacni su svi kolači zajedno i ako bih trebala da biram i da izaberem najbolji, teško bih mogla da se odlučim.....svaki kolačić ću vam posebno predstaviti, jer to zaista i zaslužuju...linkovi za ove kolače će vam biti u naslovu svakog kolača.............pa da počnem.



Izuzetno lepe bombice koje možete napraviti unapred za slavlja ili ih zapakovati u lepu kutiju i pokloniti prijateljima za rođendan, Novu Godinu  ili Božić.
Jako se lako naprave a mogu biti i posne, ako se koristi čokolada za kuvanje.
Ljiljo, hvala na ovom finom receptu, naši gosti a i moj muž su uživali u njima.

Sastojci:

300 gr. suvih šljiva
100 gr. mlevenih oraha
100 gr. otopljene čokolade
2-3 kašike ruma

za glazuru:
100 gr. čokolade

Gornji link, iz nekog razloga ne radi ( ustvari da bi se blog posetio, može samo uz pozivnicu vlasnika bloga...iz tog razloga sam stavila sastojke da bih znala kako se ove kuglice prave...suve šljive malo isjeckati i potopiti ih u rum da omekšaju a zatim u bledneru sitno iseckati.
Seckane šljive staviti u odgovarajuću posudu pa im dodati mlevene orahe i otopljenu čokoladu i sve sjediniti.
za glazuru-čokoladu otopiti na pari ili jako slaboj vatri.
od dobijene mase praviti kuglice pa svaku kuglicu umočiti u glazuru i pustiti da se čokolada ohladi i stegneOvo sam copy/paste sa bloga Cake selection



 Ako volite suve kolače sa ukusom vanile, obavezno isprobajte ove kolačiće.
Bubice moja, od srca ti hvala na ovim finim roščićima ( ja bih ih nazvala kiflicama, ali je sasvim sve jedno kako se zovu )



 Puno su puta ove vanilice pravljene u našoj kući i volim ih jer što duže stoje sve su bolje.







Ove  kiflice sam pravila već nekoliko puta i ko ih nije probao do sada, trebao bi, jer propuštate jedan odličan recept od moje drage Zoilo. 





Davno sam ih probala kod prijateljice i potpuno sam zaboravila na njih, dok sasvim slučajno ne videh sliku na Coolinarici. Ovi kolačići su došli sa velikom preporukom i ako ste ljubitelj suvih kolača, evo vam jedna ideja. Napravite ih mnogo ranije jer oni što duže stoje to su bolji.




Još jedne fantastične bombice od naše Jeke.Ako volite čokoladu, lešnike, ukus vanile, obavezno da ih isprobate i još jedna odlična ideja za rođendanski ili Novogodišnji poklon.




Puno puta pravljene u našoj kući, ja sam davno videla ovaj recept u nekom od magazina iz Srbije ali je bio napravljen sa kokosom, ja nisam veliki ljubitelj kokosa i preskočila sam ga. Jeka ga je pravila sa lešnikom i to mi se jako dopalo. Veoma izdašan kolačić, od ove smese ćete dobiti oko šesdesetak gnezdašca





Sastojci za testo: 250 g putera, 150 gr šećera, 2 jajeta, pola kesica praška za pecivo
100 gr. sitno naseckanih oraha, brašno po potrebi ( od 300 do 400 g ), 1/2 kašičice kakao, izrendan korica pola pomarandže
Umutiti puter sa šećerom i dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro sjediniti, dodati prašak za pecivo, koricu od jedne manje pomorandže i prvo dodati 300 g brašna a onda ako je potrebno dodavati po malo samo dotle dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke. Odavno sam pravila ove oraščiće, ali koliko me sećanje služi, mislim da mi je bilo potrebno 400 g brašna

Slatki mali oraščići ....školjkice oraha sam pravila po gornjem linku sa Coolinarike,( od članice po imenu Sandy, koja je bila moja komšinica u gradu gde smo ranije živeli )  dok sam fil izmenila. Koliko se sećam, mislim da mi je bilo potrebno 400 g brašna, vi prvo stavite 300 g pa dodajte ostatak samo dotle dok vam se smesa ne lepi za ruke. 
Kidari male delove testa i utisnuti ih u kalupiće za orahe. Pečene orahe ostaviti da se ohlade pa ih vrlo malo izdubiti vrhom oštrog noža. puniti ih filom i spajati po dva komada zajedno. Očistiti višak fila okolo da bude kao pravi orah.

Sastojci za fil: 70 g mlevenih oraha, 100 ml mleka, 50 g prah šećera, 150 g putera, 1 kesica vanilinog šećera, 1 jaje

Priprema: Umutiti jaje i šećer a mleko staviti da se kuva. Provrelo mleko sipati u jaje veoma polako, stalno muteći sa žicom, vratiti u šerpicu i kuvati nekoliko minuta na vatri, pazite da vam se ne zgruša, stalno mešajući žicom. Dodati mlevene orahe, ko želi može dodati i jedan deo mrvica od izdubljenih oraha i sve sjediniti. Ostaviti da se ohladi
Umutiti puter sa vanilinim šećerom i jednom kašikom prah šećera ( ne morate ali puter se obično bolje umuti sa prah šećerom, dodati ohlađene orahe, malo smese od izdubljenih oraha i sve izmešati zajedno.
Izdubiti pečene orahe, stavljati fil i spajati ih. 


Njen fil je bio od ovih sastojaka: 125 g margarina, 100 g šećera u prahu, 150 g mlevenih oraha i mrvice iz izdubljenih oraha.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevene orahe i mrvice od izdubljenih oraha i sjediniti sve zajedno i puniti izdubljene polovine oraha i spajati ih zajedno ( isto kao kad pravite breskvice ) 



Dok sam bila u gužvi, videla sam Ljiljine kroasane, mene  nije teško navući na testo i jednostavno sam morala da ih isprobam, izuzetno su dobri i prvi put  koristim  mleko u prahu za kroasane.Proces je veoma dug ali ako hoćete dobre kroasane morate da utrošite vreme.
Moji kroasani su nešto manji i dobila sam 12 komada koji nam nisu dugo trajali.... ponoviću ih uskoro.
 



23 коментара:

  1. Анониман22. март 2014. 02:03

    Slalje u uz ovo sa prijateljima I porodicom neyaboravno.A povod za slavlje priceless

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja devojčice, hvala ti puno...mislim da je svako slavlje lepo, ali ovo mi je nekako posebnoi mom srcu veoma drago.Poljubi mi princezicu.

      Избриши
  2. Lep izbor, lep post... Mladencima puno sreće (inače, danas su Mladenci, crkveni praznik), a tebi i Stanoju veliki pozdrav! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago puno ( na savetu )...mladenčiće jako volim, moja mama ih je pravila svaki put za mladence.Tebi i Zokiju puino pozdrava i zagrljaja.

      Избриши
  3. Moj muž bi se ovim oduševio, obožava suve kolače. Volim i ja ali volim i ostalo. Za ove oraščiće nisam ni znala dok nisam počela da pratim blogove, pa sam onda primjetila i kalupčiće u prodaji.
    Nisam neko vrijeme pratila blogove pa sam propustila najavu radosnog događaja. Čestitke mladencima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vela, tvoj muž i moj su isti, suvi kolači su mu najbolji ali voli i pite i hlebove.Čokoladne i kremastwe kolače ne obožava, ali neki pojede neki ne.
      Ja sam znala za orahe, prijateljica od prijateljice ih je uvek pravila za njenu slavu i ja sam se uvek divila tim malim sitnim kolačićima. Meni je poznanica kupila dva kalupa za njih, koji su u jednom komadu, odmah napraviš 12 polutki, one koji su svaki za sebe ne volim.
      Hvala ti puno i topli pozdrav.

      Избриши
  4. Meni sve prekrasno izgleda, al nisam ni sumnjala u Vas ;)
    Mladencima sretno, a ponosnoj mami čestitke !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka. Mame su uvek ponosne na ono što urade i naprave za svoju decu.Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Jos jednom cestitke mladencima, a cestitke i tebi za ovako lepe kolace. Zorice, hvala sto si se odlucila za bombice i sto su bile deo slavlja.
    Ovaj tvoj post mi se posebno svidja :)
    Puno te pozdravljam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo na svemu i čovek se uči dok je živ. Da znaš da mi se ova ideja jako sviđa..Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Zorice izbor je savršen,božanstveni ukusi.blago vašim gostima !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danka, sigurna sam da je gostima bilo lepo sa nama a mi smo njima zahvalni što su uveličali naše veselje. Topli pozdrav za tebe.

      Избриши
  7. Zaista prelepa kolekcija, verujem da su gosti uzivali u slatkim zalogajcicima, fotke su me odusevile jos kad si ih prvi put objavila, ne mogu da ih se nagledam.:))) Cestitke jos jednom sretnim mladencima!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja Lana.Bilo je puno posla ali se to sve uradilo sa tolikom radošću da se umor nije ni osetio.

      Избриши
  8. Одговори
    1. Uslikaću kalupiće koje ja imam i staviću sliku ovde.

      Избриши
    2. OK ... za razne kalupe jesam čula, ali za ovo još ne ... a kolačići su ko med ;)))

      Избриши
    3. Biljana, uslikala sam kalupe i postavila sliku.Ovakvih kalupa više nema, ima samo pojedinačnih, malo je teže raditi sa njima jer svaki posebno moraš da istreseš a ovako istreseš svih 12 komada odjednom i ja dok se jedna tura peč,drugu dubim. Od ove smese izađe 4 puta po 12,što znači 24 oraha.
      Za ove pojedinačne kalupe pogledaj na pijaci gde se prodaju kalupi od aluminijuma a znam da ih mnogio kupe po vašarima u Srbiji.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  9. Nemam riječi kojima bih pohvalila ove kolače, sve izgleda tako savršeno, svaka čast :)

    ОдговориИзбриши