субота, 10. мај 2014.

Aromatično sirće / ocat sa ukusom jagoda

Ne znam da li je kod vas već počela sezona domaćih jagoda, kod nas još nije, ali se mogu kupiti u prodavnici iz uvoza preko cele godine. Nekada su tako slatke i mirišljave da ih je milina jesti. Ove su, jedne od takvih i idealne su za pravljenje ovog aromatičnog sirćeta.
Ako volite aromatično sirće, probajte i ovo.



Sastojci:

300 g jagoda
500 ml jabukovog sirćeta

Priprema:

Izabrati zdrave i zrele jagode, ako imate šumske jagoea, možete koristiti i njih.


Očistiti,,oprati i  dobro ih osušiti. Iseći ih na komade i staviti ih u čistu i sterilizovanu teglu,naliti sa jabukovim sirćetom,( ja sam koristila belo balsamico sirće jer volim taj slatkasti ukus, jabukovo sirće, i ako znam koliko je dobro da se koristi, mi je puno kiselo, kad budu stigle domaće jagode onda ću praviti jednu turu od njih sa jabukovim sirćetom, samo da vidim razliku i da li je uopšte ima ) zatvoriti teglu i ostaviti tri nedelje na sunčanom mestu.

Svake nedelje protresti 2 do 3 puta. Posle tri nedelje, procediti kroz gazu ili veoma sitnu cediljku i  sipati u čiste flaše.


( posle 5 dana stajanja )

Mi često pravimo salate od mladog spanaća u koji dodajemo voće; jagode, pomorandže, orahe i ovo sirće je idealno za preliti takve salate.



Moje sirće je tek danas pripremljeno, posle 3 nedelje stajanja bi trebalo da ima lepu crvenu boju. Umesto jagoda se mogu koristiti maline, kupine....

Prijatno!!!!!


10 коментара:

  1. Za ovo sam čula , ali nisam nikada probala niti ovakav ocat niti ga sama napraviti, ali sada nema odgađanja, prve jagode koje kupim pospremiti ću i ovako, baš si me zainteresirala, odlično !

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga Branka i nadam se da ćeti se dopasti. Ovakvi prelivi su idealni za voćne salate uz dodatak nekog zeleniša.

    ОдговориИзбриши
  3. Nedavno sam probala balsamico od malina i bila potpuno odusevljena. Dopada mi se ova domaca verzija :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam pravila i od malina, mislim da je recept malo drugačiji, moram da potražim u mojim receptima, a ovaj jedva čekam da probam. Drago mi je da ti se dopada.

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam nikad ni čula ni probala jer ne stavljamo voće u salate, ali mi je jako zanimljivo

    ОдговориИзбриши
  6. Mi ovde to vrlo često radimo i puno se korister voćni prelivi za salate. Puno hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Nikad nisam cula ni probala,ali vrijedi napraviti pa isprobati.Djelje primamljivo.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj, ako voliš zelenu salatu sa sirćetom i uljem, probaj nekad ovo sirće, promene radi.Topli pozdrav.

      Избриши
  8. I meni je ovo nešto novo i veoma interesantno. Ne znam da li bi mogla da ga koristim za salate, ali bi svako bilo idelno za onaj jutarnji eliksir ( kašičica meda, jabukovo sirće i voda). Imam domaće jabukovo sirće, samo još da sačekam da mi sazru jagode i ovo ću obavezno isprobati. Baš me "kopka" kako će ispasti!

    ОдговориИзбриши
  9. Super ti je ideja i zašto da ne.Od srca hvala i nadam se da ćeti se dopasti.Ma i ja sam takva, znatiželjna sam i volim da isprobam svašta.

    ОдговориИзбриши