понедељак, 15. децембар 2014.

Iz Patinog Kuvara ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Blogerske igrice


AČAK PITA ( otvorena pita )

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Ačak pita" i da budem iskrena, jedva sam čekala da je napravim da vidim kako će ta pita izgledati....jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....
Kad idemo kod moje pastorke Jelene, njena mama donosi vrlo sličnu pitu, koju oni zovu zeljanik, ali je pravi sa ovakvim korama i pita je fantastičnog ukusa. Ona je filuje sa dinstanim prazilukom,spanaćem i sirom, ali je odozgore pokriva sa još jednom ovakvom korom. Od uvek sam volela da napravim tu njenu pitu i najzad mi je njena sestra objasnila kako se pravi ova kora,isto kao što se prave katmer kore. Bebo, Nina...hvala vam puno, jer ste mi pomogle u pravljenju ove kore baš vašim savetima.


Sastojci:

465 g brašna
1 kašičica soli
280 do 290 ml tople vode
oko 120 g  omekšale masti

Sastojci za fil:

1 mala glavica crnog luka
500 g kiselog mleka
4 jaja
so i biber po ukusu
malo sitno iseckane mirođije ili peršuna

Priprema:

Na radnoj površini prosejati brašno i u sredinu napraviti udubljenje, gde ćete sipati toplu vodu i kašičicu soli i pomoću varjače početi da polako skidate brašno sa stranica i da umešate u vodu, tako raditi dok većinu brašna ne skinete sa stranica, ali,budite pažljivi,može vrlo lako da negde skinete previše brašna i da vam voda iscuri svuda po radnoj površini, ili čak i na pod. Ako niste vični ovakom mešenju testa, stavite sve u vanglicu i tu zamesite testo, ali ne do kraja...produžiti sa rukom da mesite sve dotle dok ne utrošite svo brašno i ne dobijete glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikujte ga u kuglu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti oko 15 do 20 minuta da se testo odmori.

Originalni Patin recept kaže 500 g brašna i voda po potrebi, meni je trebalo manje brašna a koristila sam sve namensko kanadsko brašno. ( all purpose flour )

Dok se testo odmara, napravite fil.
Sitno iseckajte glavicu crnog luka i na kašiku masti, koju ste zagrejali u tiganju, ispržiti luk, ali da vam ne porumeni, nego da baš dobro omekša. Kad je luk ispržen, ostaviti da se ohladi.
U veću zdelu umutitit sa žicom za mućenje, jaja, dodati kiselo mleko ( ja sam koristila moje domaće kiselo mleko, koje sam dobro ocedila od viška tečnosti i na kraju je bilo gusto kao mileram ) soli i bibera po ukusu i na kraju dodati dobro ohlažen ispržen crni luk i sitno iseckanu mirođiju ili peršun ( ja nisam imala mirođiju i mrzelo me da idem u prodavnicu po nju te sam koristila peršun ) i sve dobro sjediniti i ostaviti na stranu.

Testo rastanjiti na pibrašnjenoj radnoj površini u što tanji krug. U sredinu staviti malu zdelicu i okolo zdelice iseći testo na trake, na što više traka isečete, testo će se više listati.
Premazati rukom sa omekšalom mašću i sad početi da prebacujete svaki trougao na krug, koji ste obeležili sa malom zdelicom, kad ste prebacili jedan deo, premazati taj prebačeni deo sa omekšalom mašću i tako raditi sa svakim prebačenim delom testa, znači, premazati svaki prebačeni deo, malo ga razvucite da vam prekrije označeni krug. Takođe premazati i zadnji prebačeni deo.
Pokriti i ostaviti da se opet odmori .

Kad se testo odmorilo razvući testo rukama ili, ako hoćete, nemojte premazati zadnju koru sa mašću pa je okrenite naopako i onda rastanjiti oklagijom. Ja sam je pravila tako što sam je razvlačila rukama, kao kad razvlačite testo za pizzu i razvući je da bude veća oko 10cm veća od tepsije u kojoj ćete je peći.
Ja sam je pekla u tepsiji prečnika 26cm a ako hoćete da vam je pita tanja, stavite je u tepsiju 30cm...nama je ovako baš bila odlična ineću menjati.
Oblikovati testo da lepo pokrije dno tepsije, koju ste takođe podmazali sa mašću i ostavite razvučene delove da vise, sipati pripremljen fil i rukama polako prekrivati fil,ali sredinu pite ostaviti da je ne prekriven.
Poprskati tako pripremljenu pitu sa malo otopljenom mašću ( ja nisam )


Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 45 do 50  minuta, jer moja pita je manja i deblja, zato sam je morala peći duže.
Pečenu pitu izvaditi iz rerne, poprskati sa malo vode, pokriti i ostaviti 5 do 10 minuta da se ohladi.




Iseći na trouglove, ali tako da svako ima otkriveni deo pite.


Moje mišljenje: Mi smo oduševljeni sa ovom pitom, za nas ovo nije pita već pravi burek...fil možete menjati kako god volite, ja ću probati i sa sirom i sa mesom a najverovatnije ću je probati i praznu.Pita se jako brzo napravi a užitak je fantastičan
Ja sam dosta smanjila mast, ali ništa nije smetalo, kao što se po slikama vidi, bilo ju je dovoljno....ovu pitu ne bih pravila sa margarinom ili puterom jer ipak mislim da je ta mast, koja ima veliku ulogu u hrskavosti ovih kora.


Prijatno!!!!!!

Ovo je originalni recept


Za vas,koji ne čitate ćirilicu:

AČAK-PITA

Prosejati na dasku za mešenje ½ kilograma mekanog brašna i s malo soli i mlake vode zamesiti testo, ali ne suviše tvrdo. Razvući oklagijom od testa katmer-koru u veličini tepsije, ali tako da preko tepsije sa svih strana kora prelazi za deset santimetara.
 Zatim praviti nadev:
U šerpu na štednjaku metnuti kašiku masti, dodati glavicu sitno sečena crna luka, pa ga ispržiti da porumeni. Skinuti luk s vatre i dodati ½ kilograma kisela mleka, 4 cela jajeta, malo bibera, soli i malo sitno sečene mirođije. Sve dobro izmešati i nadev sipati na koru u tepsiji. Zatim pažljivo preko nadeva posuvratiti koru koja pada preko pleha i rukom udešavati da to testo bude ravnomerno posuvraćeno u vidu čestih nabora, tako da gotova pita ima izgled pite kojoj samo sredina nije pokrivena korom. Zbog toga se ova pita i zove ačak-pita, što znači: otvorena pita. Tako spremljenu pitu poprskati dobro mašću, pa je peći pod vršnikom ili u pećnici (rerni). Pečenu pitu poprskati vodom i pokriti salvetom. Zatim je iseći kao što se seče torta, kako bi svaki komad pite imao jedan deo nadeva.

18 коментара:

  1. Jao Zorice kako je Vaša lisnata! Divna je!!!! Ja sam probala Majinu i nju ću objaviti, ali sigurno ćemo ju praviti još dosta puta. :) Zaista je pogodna za različite vrste filova...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mimi, mi smo oduševljeni sa ovom pitom...opetr ću je praviti. Vrlo često jedemo ovu pitu kod moje pastorke, njena mama ovu pitu pravi,ali na malo drugačiji način, punjenu sa sirom i spanaćem i svaki put se oduševim sa ukusom. Ponoviću je još puno puta...Hvala tebi na odlično izabranom Patinom receptu.

      Избриши
  2. Uh Zoki, kako se lista pita. Prava je!
    Predivne su fotografije.

    Možeš da praviš fil i sa spanaćem, zeljem i sličnim. Jednom sam probala da je napravim praznu, da razvijem dve kore od ove količine brašna, pa spakujem jednu preko druge, ali sam nešto omanula. Baš bih volela da vidim kako bi ti napravila, jer ovo je stvarno burek- struktura testa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Tanja...ja sam veliki obožavatelj testa i moraću da je napravim praznu...ali i sa ovakvim punjenjem mi je odlična. Ja sam koristila moje domaće kiselo mleko, koje sam ostavila nekoliko sati da mi se ocedi, ma bilo je bolje od milerama.Hvala ti puno i javiću se kad je budem napravila praznu.

      Избриши
  3. Ovo je odličnoooo! Ma, predivna je. Kore masne i tanke, razlistane. Super! Mnogo mi se dopada kako ti je uspela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Nale, da vidiš kako sme je brzo smazali...nema puno posla oko nje a tako je dobra. Ako je nisi isprobala, obavezno je isprobaj, nećeš se pokajati.Hvala ti puno, draga moja.

      Избриши
  4. U "Velikom narodnom kuvaru" (tzv. Patin kuvar) ima recepata za razne pite sa katmer korama i nekoliko sam isprobala. Sve su odlične! Mada, moj favorit je jedna pita gde se na dno složi katmer kora, pa između idu kore zapečene na plotni, odozgo druga katmer kora. Naravno, filovi mogu biti razni...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nina, videla sam i ja te recepte iz Kuvara, koji sam dobila pre nekoliko godina, na poklon, ali ja nemam gde da pečem kore na plotni a da znaš da bih volela da isprobam i tu pitu. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Одговори
    1. Hvala ti Jelena i kao što sam rekla, pita nas je oduševila, posebno to punjenje a tako sam se bojala da ćemi iscureti. Pozdrav, draga moja.

      Избриши
  6. Това е страхотно, Зори! Царица си на тестените изкушения!

    ОдговориИзбриши
  7. Zoko, odlicna je... ti uvek sve tako lepo napravis i predstavis.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E moja Lana, nema boljeg majstora od tebe. Od srca ti hvala i zaista smo uživali u ovoj piti...uskoro ću je ponoviti. Topli pozdrav.

      Избриши