среда, 3. децембар 2014.

Kuvano vino sa ukusom pomorandže

Kod nas je odavno počela zima, ali je po malo čudna, jedan dan +17 a već sledećih dana ide i do -11*C ( doduše noću )...predviđaju nam goru zimu od prošle i baš joj se ne veselim, jer smo bili i bez struje i bez grejanja a peć nemamo da podpalimo,sa kaminom ne možemo zagrejati celu kuću. Ovo nam je danas dobro došlo da se zagrejemo.


Sastojci: 500 ml belog vina, 1 manja pomorandža, sok od manje pomorandže, 50 g šećera, 1 puna kašika meda, 2 -3 zvezdastog anisa, 4 do 5 klinčića ili po ukusu, , 2 štapića cimeta, 3 - 4 zrna kleke

Priprema: Pomorandžu oprati i iseći na kolutiće, ili ako je veća iseći je na kolutiće pa prepoloviti na 4 dela.
Staviti u šerpicu,dodati isceđen sok pomorandže, šećer i sve začine i naliti sa vinom.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj temperaturi oko dvadesetak minuta, možete i kraće, ali sa dužim kuvanjem više alkohola će ispariti i kuvano vino će biti slabije za piće a ako vam ne smeta jačina vina, kuvati samo 5 minuta.



Prohladiti malo, pa dodati kašiku meda...mada med nema nikakvo dejstvo na visokoj temperaturi, izmešati da se med otopi, sipati u čaše, ili šolje i poslužiti toplo.

***** Količinu šećera prilagodite sebi, jer puno zavisi od slatkoće vina, koje koristite*****

Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. oh, ovaj tvoj recept moram probati prvom prilikom (znaci- zimsko doba) obzirom da sam kuvano vino kao student obozavala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, ako voliš kuvano vino, volećeš i ovo....vino je tu, ali se ne oseća puno ukus vina, pomorandža preovlada u čašici ovog toplog napitka.

      Избриши
  2. I really love mulled wine! But I've never tried it with white wine, so I should do it. It sounds fantastic!
    Have a wonderful day, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks Gery. We loved it to but I make this once in a blue moon and when I make it, we feel great. Hugs, my dear friend:)))

      Избриши
  3. O, ovo je vrlo zanimljivo. Nisam ni slutila po naslovu da je u pitanju belo vino i ovakav način pripreme dok nisam pročitala post. Inace, ja u crveno, kuvano vino dodam na samom kraju izribanu pomor. koru. Divno je. Mogu misliti kako je ovo ukusno. Nikada nisam pila belo kuvano vino.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale...i mi obično kuvamo crveno vino, prvi put mi je da kuvam belo vino, a ovo ovako pripremljeno i nema ukus vina,ali udara u glavu.

      Избриши
  4. Mi smo baš sinoć radili kuhano vino, ali nije bilo niti približno ovako fino i aromatično kao tvoje, odmah sam ga zabilježila i ovih dana ću ga ovako napraviti. Odlično je za hladne zimske dane iako se pravoj zimi niti ja baš ne veselim.

    ОдговориИзбриши
  5. Blago onom ko voli zimu, doduše ne mrzim zimu, ali mrzim poledice i hladne vetrove. Prijatno vam bilo i uživajte u kuvanom vinu:)))

    ОдговориИзбриши