субота, 7. фебруар 2015.

Aromatični baget - Garlic Bread

Za sve ljubitelje belog luka i putera...Lile, hvala na još jednom odličnom receptu i da znaš da smo zaista uživali u ovom aromatičnom bagetu.


Sastojci:


400 g mekog brašna
250 ml jogurta ili mlaćenice
75 ml toplog mleka
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 do 2 kašičice soli
50 g otopljene masti ili putera

Za premaz:

80 g slanog putera
6 do 8 čena pasiranog belog luka
2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna

i još:

1 jaje sa nekoliko kapi ulja

Priprema:

Omekšali puter izmešati sa sitno iseckanim peršunom  ( ako volite, umesto peršuna možete staviti i suvi oregano ) i pasiranim belim lukom i ostaviti u frižider da se puter stegne a i ne mora, možete premazati testo i sa omekšalim puterom.

U toplo mleko staviti suvi kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i sve izmešati ( ja sam koristila slani puter i stavila sam samo 1 kašičicu soli ) dodati jogurt ili mlaćenicu, ( umesto mlaćenice možete koristiti 260 ml toplog mleka i od te količine oduzmite da rastvorite suvi kvasac, što znači, dovoljno je samo 260 ml tečnosti,meni je trebalo više zbog brašna koje sam koristila, upilo je više tečnosti ) otopljenu mast ili puter ( meni su testa lepša sa mašću, vi kako hoćete ) i zamesiti testo.
Istresti na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i meko testo.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti sa samolepljivom folijom i vratiti nazad u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Uduplano testo premesiti i podeliti na onoliko delova koliko hoćete da imate bageta. Ja sam podelila na dva dela, jer bageti nisu veliki.
Ponovo premesiti i ostaviti da se testo vrlo kratko odmori.

Rastanjiti testo u ovalni oblik što više možete, da je testo oko pola cm debljine, premazati testo sa polovinom pripremljene smese od putera i belog luka i zarolajte testo tako da su krajevo malkice tanji od sredine. Ja sam jedan rastanjila u obliku pravougaonika a jedan u ovalni oblik i taj, koji sam rastanjila u ovalni oblik mi je lepši..možete videti na slici. Uostalom, vi napravite onako kako vi volite.

Zaseći testo odozgore sa oštrim nožem i napuniti sa još malo smese od belog luka
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Staviti testa na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje i ostaviti mesta između bageta, jer će tokom pečenja još da narastu.

Pokriti ih sa samolepljivom folijom i ostaviti ih oko 20 minuta da još malo narastu.

Umutiti jaje sa nekoliko kapi ulja ( da vam se testo, kad je ispečeno, sjaji ) premazati testo i staviti u hladnu rernu.


Uključiti rernu na 180°C i peći bagete oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Izvaditi, malo ih ohladiti i poslužiti ih tople...ono što vam ostane za kasnije, samo zagrejati ponovo u rerni ili u mikrotalasnoj.


Prijatno!!!!!

16 коментара:

  1. Garlic is one of my favourite flavours, it so specific and tatsty! Your bread is like heaven, Zoki! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mine to,I love garlic and I use a lot in my cooking...this bread is like a cotton soft and very tasty. Thank you, my dear Gery. Hugs and enjoy your weekend:))))

      Избриши
  2. E ovo je jedna od onih stvari na koju sam se "navukla" kad sam biila u Kanadi :) Obožavam garlik bread an chilly con carne ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Olja, moja deca ga obožavaju, ja ne puno. Dok su bili manji stalno su tražili da im to kuvam i nikad im ga nije bilo dosta i što je ljući, to je bolji. Nadam se da ćeš ponovo za Kanadu.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Pravila sam nesto slicno ali sa namazom od sira.Super deluje ovaj tvoj aromaticni baget!

    ОдговориИзбриши
  4. Mmm, mirise dovde:) Divno izgleda. Volim testa sa zacinskim biljem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, ja sva testa volim, a tamo gde je beli luk mi je još i bolji. Hvala ti puno, draga moja.

      Избриши
  5. Nekad jedan momak poreklom iz Italije rekao mi je da hleb sa belim lukom pripada njihovom tradicionalnom kuhinjom. Ja sam to probala u restoranu u Atini sa drugim specijalitetama, uglavnom kobasicama, bilo je lepo i fino. Međutim u jednoj knjizi što imam hleb sa belim lukom pripada grćkim tradicionalnim specijalitetama što je neka žena iz NEmačke probala u Grčkoj i predstavlja recept... ne bih rekla da je to nešto češto ovde i još uvek mislim da pripada Italjianskoj kuhinji... REcept iz knjige nisam pravila jer koriste se 8 čena belog luka a ja mislim da je to previše, bar za grčke ukuse... Da je 1 ili 2 probala bih.Takođe, mi pravimo verziju laganiju kad imamo BBQ, samo sećemo kriške hleba, premazimo maslinovom uljem i aromatičnim biljkama, to uopšte uvek radimo i to se pruži i u našim tradicionalnim restoranima... i to pečemo u rostilj u BBQ, ali želim da kažem.. kažem da pravimo laganiju verziju za skordopsomo (hleb sa belim lukom) kad na takvim kriškama pritisnemo i čen belog luka, premazimo ovako da ide svuda i zatim i to pecemo. :) To je ukusno i lagano i fino a ne sadr\i previše belog luka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, hvala ti puno. Ne znam čiji je originalni recept, ali ovde u Kanadi se svuda po restoranima služi hleb sa belim lukom i svi ga vole. Mnogo češće ga služe po italijanskim restoranima u grčkim ih nisam nikad videla.Neko koristi beli luk u prahu, neko svež. Moja porodica obožava svež beli luk i koristimo ga jako puno. Pravimo i mi obično hleb, koji je stariji tako kao i vi, prepečemo ga,premažemo sa čenom svežeg belog luka i onda premažemo puter preko i to je poslastica ili ceo hleb isečemo ali ne do kraja, rastopimo puter, dodamo beli luk i sveže iseckan peršun, premažemo iznutra hleb, stavimo neki lako topljiv sir, sve to zavijmo u foliju i stavimo u rernu ili BBQ i kad se zagreje,poslužimo...što znači, sve zavisi od ukusa.

      Избриши
  6. Ovakva peciva svi volimo u porodici...i mirisu divno dok se peku!

    ОдговориИзбриши