Od skoro sam počela da pravim ekspiramente sa integralnim brašnom i danas prvi put pravim ove lisnate kiflice, koje su nam se jako dopale,spolja hrskave iznutra mekane a pune divnih semenki..pravljene sa brašnom od 9 žitarica i raženim brašnom.... Imali smo goste i onako tople smo ih pojeli, ono što je ostalo, poslah njima, jer naš gost ne jede ništa sa belim brašnom.
Sastojci:
200 do 250 g raženog brašna
100 ml toplog mleka
12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 jaja
150 ml ulja
250 ml kefira ili jogurta
2 kašičice soli
150 g smrznutog putera
1 jaje
nekoliko kapi ulja
semenke po izboru za posipanje
Priprema:
U vanglicu pomešati oba brašna ( staviti prvo 800 g a preostih 150 g ostaviti u zdelicu i njega ćete dodavati na kraju, po potrebi ) i so,dodati kefir, ulje, ( umesto ulja možete koristiti otopljenu mast,izbor je vaš ) blago umućena jaja i sve to zamesiti rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima.
Pobrašniti radnu površinu sa preostalim brašnom i umesiti ručno testo u meko i po malo lepljivo testo.
Oblikovati testo u kuglu, pobrašniti dno vanglice i staviti oblikovano testo, pobrašniti i malo odozgore.
Ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Rastanjiti svaki deo u veličini malog plitkog tanjira, na prvi izrendati na sitno rende puter, staviti preko drugi deo i na njega izrendati puter na sitno rende, preko staviti treći rastanjeni deo i na njega izrendati smrznuti puter na sitno rende i prekriti sa četvrtim delom, na koje ne rendamo puter. Pokriti i ostaviti u frižider.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Izvaditi prvi deo iz frižidera a staviti drugi deo testa u frižider, da se puter ne zagreva dok vi radite sa prvim delom testa.
Ostavite malo smrznutog putera da izrendate preko rastanjenog testa.
Izrendati pola od preostalog putera preko celog testa, ili otopite puter pa samo premažite sa četkicom.
Sada ostavljam vama da li ćete ih puniti ili ćete ih ostaviti prazne.
Mogu se puniti sa sirom, sir i spanać, ja sam ih punila sa krem sirom, njega najviše volim.
Zaviti kiflice i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom ( trebaće vam dva pleha ) i ostavite malo mesta između jer će testo još da naraste a narašće i prilikom pečenja.
To isto uraditi i sa drugim delom testa.
Prvo peći one koje ste prvo zavili.
Prijatno!!!!
Jako volim ukus integralog peciva. Ove kiflice zovu da se pojedu ;)
ОдговориИзбришиNisu dugo stajale, pojeli smo ih tople.Hvala.
ИзбришиJoš jedne divne kiflice.
ОдговориИзбришиHvala Petra..
ИзбришиDugo sam trazila ovakav recept, posto sam morala da izbacim belo brasno iz ishrane zbog zdravstvenih razloga. Hvala Vam puno na receptu! Jedva cekam da ih probam!
ОдговориИзбришиSmilj, zadovoljstvo je moje da mogu da pomognem.
Избриши