четвртак, 7. мај 2015.

Francusko zeleno sočivo / leća sa škampima

Ovo ( French green lentils ) i crno ( Beluga lentils ) sočivo obožavam i vrlo često ih koristim i ona su mi najbolja za salate / obroke...danas smo zaista imali izuzetno dobar ručak / večeru. Ako imate prilike da ga kupite, obavezno ga isprobajte, potpuno je drugačije od običnog zelenkasto braon sočiva.


Sastojci:

200 g zeleno francusko sočivo / leća
375 do 400 ml vode ili povrtnog temeljca
500 g očišćenih škampi
1 do 2 kašike Herbes De Provence začina
pola kašičice ljute tučene paprike
3 kašike maslinovog ulja
65 ml suvog belog vina
3 do 4 čena belog luka
1 veza lisnatog kelja, ako nemate lisnati kelj, onda spanać
150 do 200 g cherry paradajz
pola kašičice morske soli
pola kašičice sveže samlevenog bibera
sok od pola limuna ili po ukusu
2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Sočivo očistiti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
Staviti u šerpu, naliti sa vodom ili povrtnim temeljcem ( ja sam koristila povrtni temeljac ) i pustiti da provri i kad provri, kuvati 25 minuta.
Sočivo treba da je skuvano ali ne i prekuvano, što znači, treba da budu čvrsta cela zrna.

Dok se sočivo kuva, očistiti škampe, ili ih kupiti već očišćene.
Oprati ih i osušiti. Posuti ih sa Herbes De Provence, ( ako kojim slučajem nemate ovaj začin možete koristiti mešavinu italijanskog začina ) i posuti ih sa tručenom crvenom paprikom, dobro sve izmešati i ostaviti da malo odstoje u toj marinadi.

Skuvano sočivo / leću ocediti od viška tečnosti i ja sam moje isprala sa toplom vodom, vi kako god hoćete.
Staviti ih u veću zdelu.
U veći tiganj sipati dve kašike ulja i dobro zagrejati, staviti škampe da se prže,dva minuta prvo na jednoj strani, okrenuti ih i pržiti još 30 sekundi. Nemojte ih prepržiti biće vam žilave.
Izvaditi ih iz tiganja i ostaviti sa strane.
Sipati belo vino u tiganj i varjačom sve izgrebati one fine ukuse koji su se zalepili za dno tiganja.
Kuvati tako dok skoro svo vino nije uvrelo, dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, stalno mešajući.
Dodati kelj, koji ste oprali, očistili od debelih drški i isekli na tanje trakice, cherry paradajz, ako je malo krupniji iseći na polovine ili četvrtine, moj je bio sitan ( ja kupujem onaj sitni koji zovu grape tomatoes ) i nisam ga sekla, dodati zajedno sa keljom u tiganj i pržiti zajedno sa belim lukom, stalno mešajući samo dok kelj ne omekša,oko 1 minut.

Kelj i ispržene škampe dodati u zdelu u kojoj ste ostavili sočivo,posoliti i pobiberiti, po ukusu,dodali ostatak ulja, politi sa limunovim sokom, dodati peršun, izmešati i poslužiti toplo.



Prijatno!!!!



4 коментара: