Mislim da sam madelenice pravila pre mnogo godina i šteta što ih ne pravim češće. Idealni su uz kafu ili čaj a mogu da budu i idealne za doručak.
Sastojci:
3 XL jaja
100 g šećera130 g otopljenog i ohlađenog putera
70 g pire od jabuka
60 ml mleka
korica od jednog limuna
1 kesica vanilinog šećera
sitnije borovnice
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Ovaj recept traži self raising brašno, koji mnogi od nas nemaju uvek u kući.To brašno možete napraviti i samo tako što ćete na svaki cup brašna staviti kašičicu i po praška za pecivo i pola kašičice soli...ja so nebih uopšte stavljala jer mislim da je nepotrebna u smesu za kolače.
Prosejati nekoliko puta sve zajedno i to vam je self raising brašno.
Originalni recept traži 200 g otopljenog putera, ja mislim da je to previše i jedan deo sam zamenila sa pireom od jabuka, izmešati pire i prohlađen otopljen puter i dodati u masu od jaja i sjediniti sve zajedno i na kraju dodati mleko i još jednom umutiti.
Na kraju dodavati brašno po malo i sjediniti sa spatulom ili sa žicom za mućenje.
Ostaviti u frižider najmanje sat vremena, ili preko noći.
Masa treba da bude gusta i čvrsta.
Sipati u svaki kalup po kašiku mase odozgore utisnuti dve tri borovnice. ( moje su bile džinovske zato je negde samo po jedna, zato birajte kad ih kupuijete, da su sitnije )
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C 5 minuta, isključiti rernu na 1 minut i ponovo uključiti rernu, ali sad na manju temperaturu,160°C i opet peći tačno 5 minuta.
Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohlade minut dva i onda ih izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohlade.
Pre nego ih poslužite, posuti ih sa prah šećerom.
Prijatno!!!!
Odlično izgledaju!
ОдговориИзбришиHvala Petra...
ИзбришиThey are so delicate, Zoki, and look perfect!
ОдговориИзбришиIs there one for me? :)
Have a wonderful day, my dear friend!
Thank you Gery so much...I can always make them for you. Hugs, my dear:)))
ИзбришиJao i ja ih voim.Jel ne treba za njih one modlice ili sam nešto pobrkala?
ОдговориИзбришиDžoli moja, ja sam ih pekla u tim modlicama, možda se ne vide modlice dobro jer je masa od testa u njima...ali neki ih peku i na drugačiji način...hvala ti puno.
Избриши