петак, 17. мај 2019.

Kolač od jabuka i keksa koji se ne peče

Merkam ovaj Snježanin recept  još od kad ga je postavila na svom blogu i nikako da nađem priliku da ga isprobam.. e danas je taj dan, ja sam ga pravila sa nekim izmenama, na linku ćete naći originalni recept, a ovako sam ga napravila ja.....Hvala ti Snježana na odličnom receptu.


Sastojci:

oko 400 g petit keksa
1.5 kg jabuka
175 g šećera
600 ml soka od jabuka
sok od 1 limuna
2 kesice burbon vanile

300 ml soka od jabuka
3 kesice vanilinog pudinga

250 ml slatke pavlake
čokolada za posipanje

Priprema:

Jabuke ( ja sam koristila Granny Smith ) oljuštiti i izrendati na krupno. Dodati sok od limuna, šećer, ( originalni recept kaže 400 g ja lično mislim da je to previše jer jabuke su dosta slatke ) vanilin šećer i sok od jabuka ( kod Snježane je to obična voda ) i staviti na ringlu da se kuva. Kad provri, kuvati oko desetak do 15 minuta, da jabuke omekšaju.

Dok se jabuke kuvaju, pripremiti puding.
U 300 ml soka od jabuka ( kod Snježane je to obična voda ) izmutiti 3 kesice praška za puding od vanile i kad su jabuke omekšale,dodati puding i razmutiti u jabuke, kuvati još nekoliko minuta dok se puding i jabuke ne zgusnu.
U ovu masu, ko voli, može dodati i cimet, ja sam se mislila da li da ga stavim ili ne, jer ima osoba koje ne vole cimet.

U pleh,veličine 25cm X 30cm, ili sličnih veličina, staviti sloj kuvanih jabuka.
Ja sam podelila na 2 dela po 900 g mase a treći deo je bio 450 g.
Preko prvog dela keksa sipati prvu količinu od 900 g jabuka, svuda premazati podjednako da prekrije keks, staviti drugi red keksa pa preko staviti i drugi deo mase od jabuka, onda treći red keksa i završiti sa manjim delom mase od jabuka. Poravnjati, prekriti sa pek papirom i ostaviti da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Ako volite da imate više slojeva, možete podeliti sve mase na 450 g i imaćete onda više slojeva ali trebaće vam još,otprilike,oko 300 g keksa.
Lično mislim da je bolje pripremiti ovaj kolač u pleh sa pokretnim stranicama, mnogo lakše će se kocke kolača vaditi, ovako, nije baš najlakše na početku.


Kad ste spremni da poslužite kolač, umutiti slatku pavlaku sa 1 učvršćivačem i premazati preko ohlađenog kolača i izrendati čokoladu preko.
Seći na kocke i poslužiti sa kafom ili sokom.


Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. jel ne kvasiti keks - nema potrebe ... lako i jednostavno a vrlo fino ..

    ОдговориИзбриши
  2. Ne Biljana, keks ne kvasim jer sva tečnost iz voća nakvasi keks i onda bi bio previše gnjecav.Hvala ti puno. Ovo se može napraviti i u manju posudu od polovine sastojaka.

    ОдговориИзбриши