четвртак, 22. октобар 2015.

Pečena slatko ljutkasta pastrmka ( Sweet and smoky steelhead trout )

Prvi put sam ovu ribu jela kod naše snajke...ona je veliki obožavatelj ribe, ali moj sin ne jede ribu i ona jedva čeka da mi odemo kod njih, obavezno ja i ova riba na stolu.Vrlo je slična lososu i nisam sigurna da li se zove pastrmka.


Sastojci:

po 1 parče od po 150 do 200 g pastrmke
1 kašičica braon šećera ( može i manje )
1 / 4 kašičice ljute mlevene paprike, ili po ukusu
1 ravna kašika crvene dimljene paprike
pola kašičice morske soli, ili po ukusu
oko 300 g cherry paradajza
2 manje glavice sitnije sečenog crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
pola kašičice sitno iseckanog timijana / majčina dušica
1 puna kašika sitno iseckanog bosiljka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Filete pastrmke oprati i ako hoćete, možete je iseći na manje komade. Ja sam kupila veće parče, koje je bilo dobvoljno za nas dvoje i pekla sam celo parče.
Osušiti ih kuhinjskim papirom.
U manju zdelicu staviti braon šećer, obe paprike, sitno iseckan timijan, malo bibera i soli i sve to izmešati.

Ja sam prvo napravila salsu od paradajza pa sam tek onda pekla pastrmku.
2/3 opranog cherry paradajza staviti u pleh, koji ste prekrili pek papirom, dodati jednu glavicu, a može i malo više od jedne glavice, sitno iseckan crni luk,preliti sa 1 kašikom maslinovog ulja, posoliti i sve izmešati, staviti nekoliko grančica timijana preko i peći u rerni na 200° oko 20 minuta.
Kad ste izvadili pečeni paradajz iz rerne, smanjiti temperaturu na 160°C i ostaviti malo vrata od rerne otvorena, da toplota izađe van i da se temperatura u rerni smanji.
Pred kraj pečenja paradajza, začinima iz zdelice, dobro i nežno utrljati ribu svuda preko nje.
Politi sa 1 kašikom preostalog maslinovog ulja i peći oko 10 do 13 minuta, u zavisnosti koliko su vam fileti ribe debeli. Ja sam moje pekla tačno 12 minuta.


Dok se riba peče, preostali cherry paradajz iseći na polovine, luk iseći na kockice i dodati u pečeni paradajz, dodati sitno iseckan bosiljak i peršun, posoliti i pobiberiti po ukusu.

Na tanjir staviti parče ribe, preko sipati salsu od paradajza i poslužiti sa prilogom po vašem izboru.Ja sam poslužila sa toplom salatom od ječma.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. kod nas po supermarketima je baš i zovu losos-pastrmka...hvala snajki za recept i tebi za prezentaciju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Kato...zaista nisam znala kako to prevesti na srpski.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Merhabalar, mükemmel bir sunum, çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши