Sočivo mnogo više volim od pasulja. Ovo mi je prvi put da pravim jogurt čorbu sa sočivom i domaćim rezancima...idealno za hladne zimske dane.
Sastojci za 4 porcije:
100 g sočiva
1 glavica vrnog luka
2 čena belog luka
30 g putera
250 g kiselog mleka ili gustog jogurta
oko 75 g širih domaćih rezanaca
2 pune kašičice suve nane
so i biber
1 kašičica tučene ljute paprike
sveži listovi nane
500 ml vode
750 do 1 l pilećeg temeljca ili obične vode
Priprema:
Sočivo očistiti i oprati ispod mlaza hladne vode. U šerpicu sipati 500 ml vode, dodati sočivo, ( kod nas se sočivo skuva za manje od 20 minuta, ja ne znam za koliko se sočivo kuva kod vas, ako se kuva duže, onda ga možete potopiti preko noći u hladnu vodu, prosuti tu vodu, naliti sa 500 ml vode ) i kašičicu soli i kuvati dok sočivo ne omekša ali da nije raskuvano.
U manji tiganj staviti puter i otopiti ga, dodati sitno isečen crni luk i pržiti ga da omekša i postane staklast, na kraju dodati beli luk i pržiti samo dok zamiriše.
U drugu šerpu staviti kiselo mleko ili gusti jogurt,dodati suvu nanu, so,biber, tučenu ljutu papriku i sve dobro izmešati žicom za mućenje da dobijete glatku masu i dodati 750 ml pilećeg temeljca ili obične vode, dodati ispržen luk i skuvano sočivo, koje ste ocedili od vode u kojoj se kuvalo i vratiti na ringlu, pustiti da provri i tek onda dodati rezance, ( ako nemate domaćih rezanaca možete da koristite pšenicu belicu ili običnu pastu ) kuvati još 5 minuta dok se rezanci ne skuvaju.
Ako je ćorba gusta dodati još vode ili temeljca, promešati i probati za začine.
Poslužiti sa svežom nanom, koju možete sitno da iseckate i pospete po jelu.
Prijatno!!!!
Super zvuci i izgleda; neobicna kombinacija!
ОдговориИзбришиHvala Jasna...jeste drugačija ali vrlo ukusna.
ИзбришиVery good idea!
ОдговориИзбришиThank you.
ИзбришиZorice, odličan predlog za novu čorbu! :)
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se sviđa
ИзбришиMerhabalar, ellerinize sağlık. Çok sevdiğim çorbalardan biridir. Çatal aşı çorbanız çok nefis görünüyor.
ОдговориИзбришиSaygılar.
Thank you so much and I am so glad that I found this recipe.Warm regards.
ОдговориИзбриши