недеља, 18. октобар 2015.

Dunje u aromatičnom sirupu (Ayva Tatlısı)

Dunje volim da imam u kući jer me podsećaju na detinjstvo kad su se čuvale, na, i u ormanima i cela je soba mirisala na njih. Ovde dunje ne mirišu kao što su tamo mirisale. Tražim ih po ovim mojim seoskim prodavnicama i nigde ih nema, jedva nađoh dva komada i platih ih kao da su od suvog zlata, sutra idem u grad, tamo ih sigurno ima.


Sastojci:

po pola dunje po osobi
po 100 g šećera po dunji
korica od 1 crvene jabuke
sok od 1 limuna
125 ml vode po dunji
1 štapić cimeta
2 do 3 zrna kardamoma
4 do 5 karanfilića
1 mahuna vanile, vanilla paste ili vanilin šećer

Priprema:

U zdelu sipati hladnu vodu i nacediti sok od 1 limuna.
Jabuku oprati i oljuštiti, koricu od jabuke staviti u šerpu.
Dunje oprati, oljuštiti koricu i staviti u šerpu, a dunju preseći na pola,očistiti u sredini od semenki i onih opni i to staviti u šerpu a očišćenu polovinu dunje staviti u vodu sa limunom. Tako uraditi i sa preostalim dunjama.

U šerpu u kojoj su ljuske dodati šećer ( ja sam koristila šećer od bambusa ) naliti sa vodom, količina šećera i vode zavisi koliko dunja imate, dodati vanilu i začine, staviti dunje na stranu koja nije sečena, staviti na ringlu i pustiti da provri na osrednjo višljoj temperaturi i kuvati desetak minuta,smanjiti temperaturu, na nisku,polupoklopiti i kuvati oko sat vremena.
Posle sat vremena otklopiti i okrenuti dunje na sečenu stranu i kuvati još dvadesetak minuta.

Izvaditi dunje i ako vam sirup nije dovoljno gust, ukuvati ga još 5 minuta.
Procediti sirup i ostaviti da se sve dobro rashladi.

Poslužiti sa slatkim kajmakom ili umućenom slatkom pavlakom posuti sa iseckanim pistaćima ili orasima.
Drugi način poslušenja je iseckati dunju na komadiće, staviti na jogurt, preliti sa sirupom i posuti pistaćima, može da vam bude doručak, užina ili desert.
Sirup, ako ostane sipati u teglicu i prliti preko sladoleda, voća, jogurta...

Ideja je odavde sa nekim  mojim izmenama

I am thinking of you today....where ever you are, Happy Birhday!!!!


Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Kristina sa bloga " Domaćica za vas " koja nam je zadala temu "dunje" i njoj šaljem ovaj recept.

4 коментара:

  1. Merhabalar, ayva tatlınız ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.Bu tarifi mutlaka deneyeceğim.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you, my dear Sefa.I love quinces but in this part of the world they are very expensive and not so easy to be found on the market.Canadians are not so use to this fruit, but we, from Balkan,love it.
    Warm regards.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je jedan receptic sa stilom, divna prezentacija.:)

    ОдговориИзбриши
  4. What a sunny day you had! I want the same, too! :)
    Your sweet decision is sooo yummy, Zoki!
    Hugs and kisses, my dear friend. :)

    ОдговориИзбриши