недеља, 25. октобар 2015.

Aromatični svinjski file / lungić

Ovaj deo mesa ( pork thenderloin ) je izuzetno fino i morate da budete vrlo pažljivi kako ga pečete, jer vrlo lako može da se prepeče a onda bude suvo meso.


Sastojci:

oko 1 kg svinjskog karea / lungić ( thenderloin pork )
4 pune kašike chimichurri marinade*
1 slatki krompir / batat
4 do 6 šnite dimljene slanine
oko 6 malo debljih komadića dimljene suve slanine
krompir
po ukusu so i biber
nekoliko grančica timijana / majčine dušice
nekoliko čenova belog luka

Priprema:

Prvo napraviti chimichurri marinadu.
Meso oprati, osušiti kuhinjskim papirom i raseći džepove svakih 2 do 3cm ali ne skroz do kraja, premazati sa nekoliko kašika marinade svuda po mesu i u džepove, ako je potrebno, dodati još marinade, posoliti i pobiberiti, pokriti i ostaviti u frižider nekoliko sati.
Izvaditi meso iz frižidera, sat vremena pre nego što ćete ga peći.

Na dnu pekača staviti 4 šnite slanine, preko staviti meso i u svaki džepić staviti po kolut žutog krompira i deblje parče slanine.


Preko tako pripremljenog mesa staviti nekoliko grančica timijana / majčine dušice i sad sa slaninom, koja leži na dnu, podignuti i obaviti celo meso, ako nije celo pokriveno dodati još 1 do 2 šnite slanine.


Oljuštiti krompire ( ja sam koristila žuti krompir / batat i običan brašnjavi kromipr ( yukon gold ) iseći ih na kockice, oprati i osušiti ih. ( krompir bi trebao da bude isečen na male kockice, ako hoćete da su vam veći parčići, onda prokuvati prvo krompir na kratko, ocediti od vode i ostaviti kratko da se prosuše, preliti sa uljem i posuti sa začinima )
Preliti ih sa maslinovim uljem,dodati nekoliko čenova belog luka ( ako ne volite i ne mora ) posuti sa italijanskim začinom, biberom i solju i sve dobro izmešati. Sipati krompir pored mesa, ali da ne dodiruje meso. Preko staviti nekoliko grančica timijana i možete staviti i malo chimichurri marinade.


Zagrejati rernu na 250°C i peći meso, oko 6 minuta na svakih 450 g mesa ( ja sam pratila ovaj recept za pečenje mesa i meni je meso ispalo odlično, jer ovo meso je bez i malo masnoće i ako ga prepečete, biće suvo ) ja sam moje meso pekla tačno 18 minuta.
Isključiti rernu i ostavite meso još 45 minuta do sat vremena, bez da otvarate rernu.
Posle toga izvadite iz rerne, prekriti sa alu folijom i ostaviti da odstoji još 5 do 10 minuta.
Iseći na šnite između gde je meso, tako da svako dobije i nadev u mesu.


Poslužiti sa pečenim povrćem i salatom po izboru, kod nas su bile belolučene paprike.
Umesto žutog krompira možete koristiti šargarepu.


Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Оригинално и превъзходно поднесено,Зори!Както винаги:)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. От сърцето ми Благодаря ти , скъпи ми Милена и ви благодаря за вашето посещение топли пожелания .

      Избриши
  2. Merhabalar, ellerinize sağlık. Yine muhteşem bir görüntü var. Çok güzel ve leziz olmuş.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  3. This looks absolutely delicious, Zorica! Warm greetings from Montreal, Canada. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Linda and thank you for stopping by...Warm regards.

      Избриши