среда, 7. октобар 2015.

Slatki carski drobljenac sa kompotom od šljiva

Malo drugačiji doručak.


Sastojci:

4 jaja
125 g brašna
250 ml mleka
30 g šećera
50 g ili po ukusu suvo grožđe
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
prstohvat soli
50 g putera
prah šećer

Sastojci za kompot od šljiva:

500 g šljiva
2 kašike šećera
1 štapić cimeta
1 zvezda anisa
1 zrna kardamoma
korica i sok od 1 veće pomorandže

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca.
Umutiti prvo belanca sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Umititi žumanca sa šećerom, dodati mleko, vanilin šećer sa ukusom ruma i na kraju dodati brašno i umutiti u glatku masu.
Dodati prethodno umućena belanca i sjediniti ih sa žicom za mućenje.
Dodati na kraju suvo grožđe, koje ste prethodno potopili u malo tople vode da omekša ( ja ga nisam potapala jer kod nas grožđe nije mnogo tvrdo ) i sve sjediniti.


U veliki tiganj staviti oko 35 g putera, otopiti i sipati masu u tiganj ( ako vam tiganj nije dovoljno veliki, praviti iz dva puta ) smanjiti temperaturu na nisku, poklopiti i pržiti oko 5 do 7 minuta ( meni nije bio dovoljno veliki tiganj i ja sam sve sipala odjednom, trebala sam iz dva puta , ali sad šta je tu je ) trebate da dobijete jednu debelu palačinku..

Iseći je na komade, posuti sa prah šećerom, dodati ostatak putera i pržiti je dok se sve ne uprži, mešajući.

Sipati na tanjir, preliti sa kompotom od šljiva, posuti sa prah šećerom i poslužiti toplo.

Šljive oprati, iseći na manje komade, dodati šećer, štapić cimeta, zvezdu anisa, zrno kardamoma, koricu i sok od pomorandže..ako nemate dovoljno tečnosti, dodati još soka od pomorandže ( onaj koji pijete ) ili vodu i kuvati na tihoj temperaturi dok voće ne omekša a sok se malo zgusne.
Poslužiti kao preliv za sladoled,palačinke, kolač ili ga ohladite i jedite kao kompot.


Prijatno!!!!

3 коментара: