понедељак, 2. октобар 2017.

Oblande sa grilijašom i džemom od kajsija

Nisam veliki ljubitelj kolača, ali me je ovaj kolač oduševio. Recept je moje prijateljice Katarine, i ja ga delim sa vama.


Sastojci za grilijaš:

250 g šećera
150 g seckanih oraha ( može i manje ili više, po vašem ukusu )

Sastojci za fil:

8 žumanaca
250 g šećera
250 g neslanog putera
1 kašika šećera u prahu

i još:

3 oblande
džem od kajsija

Priprema:

U šerpici otopiti šećer i pustiti da se malo karamelizuje/požuti, ali ne da vam izgori, dodati sečene orahe i mešati da se svi orasi obaviju sa otopljenim šećerom. Vruću smesu isipati na pleh koji ste postavili papirom za pečenje ili premazali sa ulje,poravnjajte i ostavite da se ohladi ( moja prijateljica sipa u šerpu sa hladnom vodom i odmah se stvrdne, osušiti papirom ).Ohlađen grilijaš polomiti sa oklagijom,ali da vam ne budu previše sitni parčići i ostaviti na stranu.

Umuti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari,stalno mešajući sa žicom za mućenje,i kad su se žumanca ukuvala i postala gusta ostaviti ih da se ohlande.

Puter umutiti sa kašikom šećera u prahu, dodati ohlađeni fil od skuvanih žumanaca i grilijaš i sve to zajedno sjediniti.

Jedan list oblande staviti na radnu površinu i premazati prvo sa nekoliko kašika džema i onda sa polovinom smese od fila,staviti oblandu preko i opet prvo namazati sa nekoliko kašika džema i premazati sa drugom polovinom fila i završiti sa oblandom.Zadnju oblandu ne premazujemo.

Pokriti, staviti neki teži predmet preko oblande i ostaviti na hladnom mestu da se stegne, najbolje preko noći.

Stegnute oblande iseći na šnite i poslužiti.

Po želji možete nafilovati više oblandi, onda će vam fil biti tanji između oblandi, ali ukus neće promeniti

Prijatno!!!!


3 коментара: