петак, 9. фебруар 2018.

Nutella Donuts (Ponchiks)

Volim da isprobam nešto novo, pravimo i mi krofne ali ja ih nisam pravila na ovaj, tako jednostavan način..


Sastojci: 177 g mleka,,19 g ne slanog putera,19 ml ulja,1 L jaje,1 kašičica vanile,325 do 350 g brašna,50 g šećera,2 g soli,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,350 g nutella ili linolada,prah šećr

Priprema: Zagrejati mleko, uzeti jedan deo i tu dodati suvi kvasac,kašičicu šećera i punu kašiku brašna, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U preostalo mleko dodati jaje,šećer, otopljen i prohlađen puter, ulje, jaje, vanilu i sve izmešati zajedno da se šećer otopi.
Brašno prosejati i dodati so, izmešati, napraviti udubljenjeu sredinu, dodati mleko sa jajetom i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Ja sve ovo radim mikserom i vrlo je važno da se ovo testo dobro umesi da bude meko i elastično i da se po malo lepi za ruke.
Isipati na radnu površinu, premesiti i ako vam se puno lepi za ruke, dodati vrlo malo brašna, oblikovati u kuglu premazati sa vrlo malo ulja svuda okolo i vratiti nazad u vanglicu.
Pokriti i staviti testo u frižider da vam stoji sat vremena.
Testo u frižideru neće puno da vam naraste ali će kasnije biti mnogo lakše da se radi sa njim.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini isipati testo i podeliti ga na 16 delova.
Uzeti jedan deo a ostalo pokriti da se ne suši.
Iseći veću kocku pek papira ( ovakvih kocki će vam biti potrebno za sve krofne, znači, odmah isecite 11 komada ) i jedan deo testa staviti na taj papir i rukama ili oklagijom rastanjiti u krug oko 9cm širine, tako da vam sredina bude deblja a okolo krajevi tanji.
Staviti punu kašiku nutele u sredinu kruga.
Sad uzeti drugi deo testa i isto uraditi kao i sa prvim delom i pokriti tim delom testa preko dela gde je nutela.
Prstima ispritiskati svuda okolo ivice da se oba testa zalepe jedno za drugo i onda uzeti neki okrugli predmet, čašu ili okrugli sekač za cookies, prečnika oko 7cmi iseći okolo ali pazite da vam nutela bude u sredini krofni i da su vam svi krajevi dobro zalepljeni, u protivnom ćete imati nutelu u tiganju kad ih pržite.
Ostatak testa koji ste isekli skupite i stavite tamo gde vam je preostalo testo jer od tih krajeva trebate dobiti još 3 krofne na kraju.
Zajedno sa pek papirom stavljati na pleh.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom i kad ste završili sa prvih 8 krofni, prekriti ih sa providnom folijom i onda premesiti one ostatke od testa i njih podeliti na 6 delova. U slučaju da vam je teško da ih rastanjite, ostavite ih još desetak minuta da se odmore i ponoviti.
Pokriti i njih i ostaviti da krofne narastu na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta do sat vremena u zavisnosti koliko vam je prostorija topla.

Kad su vam krofne narasle, zagrejati u dublji tiganj ulje koje koristite za prženje.
Ja za krofne koristim veliki wok a ulje je suncokretovo i u taj wok mi mogu stati od jednom oko 5 krofni, vrlo je važno da krofne imaju dovoljno mesta da se ne "sudaraju" dok se prže i takođe je vašno da vam je ulje dovoljno vruće ali ne i prevrelo, jer, ako nije dovoljno vruće krofne će se "napiti" ulja dok se prže a ako je prevruće, spolja će vam se brzo ispržiti a unutra će vam biti ne pržene.
Ja obično zagrevam ulje na sredini, što znači na mojoj ringli ima 8 podeoka od 1 do 8 i ja grejem i pržim na 4.Ubaciti narasle krofne zajedno sa pek papirom i papir izvući tak kad su krofne u ulju jer na taj način nećete krofnu ni pipnuti rukom jer može da se desi ako ih dopipnete da vam se spljoštaju jer na papiru jako lepo narastu.Pržiti ih dok ne dobijete lepu zlaćanu boju, okrenuti i pržiti tako isto i drugu stranu...mislim da je oko minut i po do dva minuta po strani dovoljno.
Izvaditi ih iz ulja i stavljati na papir da se ocedi višak masnoće.
Kad ste završili sa prženjem krofni, ostaviti ih da jedno desetak do 15 minuta da se ohlade i onda ih obilato posuti sa šećerom u prahu, izmešan sa vanilom.

Testo se može zamesiti i veče pre, ostaviti preko noći u frižider i sutra, kad ste spremni da pravite krofne, izvaditi i produžiti sa pravljenjem.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. U životu sam pekla krafne možda 2 puta. I baš mi nisu uspjele. Fritezu nemam, a ovako mi se čini da se previše ulja koristi za vrlo upitan (zdravstveno) užitak. Iako sam sigurna da je ovo odlično, jer domaće je domaće, ipak ću, ako baš poželim, kupiti u dućanu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se sve jede " in moderation" mislim da nije strašno, jeste prži se u puno ulja, ali ne jedemo ih stalno, kod nas su možda 2 ili 3 puta godišnje, ali, ako se pazi na ono što se jede, onda je bolje kupiti jednu ili dve godišnje, pojesti i ne osećati se krivom...od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ti ćeš Jasna sad morati da sačekaš da ti prođu ove letnje vrućine pa ćeš se onda dati u mešenje. Hvala ti i puno pozdrava.

    ОдговориИзбриши