субота, 1. децембар 2018.

Pumpkin Pecan Cinnamon Sugar Pull Apart Bread

Moja deca ( čitaj odrasli ljudi, ali su meni uvek moja deca ) obožavaju ovu vrstu slatkih ili slanih hlebova, jer vole da ga čupaju i vuku i to onoliko koliko hoće bez da naruše njegov izgled..ovo nam je baš dobro došlo uz popodnevni čaj i kafu....smazali smo ga nas 6 celog...


Sastojci za testo: 200 ml toplog mleka, , 150 g pirea od bundeve, 50 g šećera, 30 g otopljenog putera, pola kašičice soli, 1 kašičica cimeta, pola kašičice muškatnog oraha, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 375 g brašna + -
Sastojci za posip: 3 kašike belog šećera, 3 pune kašike braon šećera, 2 kašičice mlevenog cimeta, pola kašičice mlevenog muškatnog oraha, 30 g otopljenog putera, 50 g sitno seckanih pikan oraha
Za preliv: 4 do 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže, 3 dobro pune kašike prah šećera, 1 do 2 kašičice mleka ili soka od pomorandže

Priprema:  Ja sam za ovo pecivo koristila smrznut pire od bundeve, koji mi je ostao od prošlog puta, vi, možete da koristite smrznut, koji ćete prethodno odmrznuti ili ispeći tikvu, pa odvojiti 150 g a ostatak podelite u manje kesice pa zamrznite, do neke sledeće upotrebe.

Prosejati brašno i staviti u vanglicu. ( prosejte više brašna jer ćete možda trebati još, u zavisnosti koliko vam je bundeva mokra / suva.
Otopiti puter i ostaviti da se prohladi.
U 100 ml mleka ( ja sam koristila bademovo mleko jer moja deca imaju problema sa običnim mlekom, vi koristite koje imate ) dodati kašičicu od onih 50 g šećera u mleko, suvi ili sveži kvasac,promešajte i ostavite da se kvasac podigne.
U brašno dodajte so, ostatak šećera, cimet, muškatni orah i sve izmešajte zajedno, napraviti udubljenje u sredinu i tu sipati pire od bundeve, otopljen i prohlađen puter, nadošli kvasac i ostatak mleka i zamesiti testo.
Testo umesiti rukom ili mikserom i kad je testo umešeno treba da bude po malo lepljivo, zato ako je potrebno, dodavati po vrlo malo brašna i umesiti u testo, nemojte preterati sa brašnom, trebate da dobijete glatko i meko testo.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu.

Naraslo testo premesiti i sada, možete ga ostaviti preko noći u frižider ili raditi odmah sa njim...ja sam odmah radila sa njim.
Ako ga ostavljate preko noći u frižider, ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata do sat vremena pre nego što počnete da ga tanjite.

Dok testo raste pripremite posip. Izmešati obe vrste šećera, dodati cimet i muškatni orah i sve izmešati.

Puter otopit tek kad počnete sa valjanjem testa i ostavite da se puter prohladi. Ja za ovakve slatke hlebove koristim ne slani puter.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa gustinom i rastanjiti u pravougaonk 30 cm širine i oko 50cm dužine. ( ako je potrebno prilikom tanjenja testa pomažite se gustinom )

Premazati sa otopljenim i prohlađenim puterom, posuti sa mešavinom dva šećera i na kraju posuti sa sitnije seckanim pikan orasima.
Iseći po dužini na 6 traka i onda i po širini na 6 delova.

Kalup veličine 30 cm x 10 cm ili sličnih veličina, ( u originalnom receptu korišćen je kalup 22. 5 cm X 12.5 cm ) dobro podmazati puterom, ako hoćete, možete i prekriti pek papirom, jer meni se otopljen šećer i orasi malo zalepili za dno pa sam imala malo muke da izvučem, ali sam ipak izvukla napolje u jednom komadu.

Isečene parčiće stavljati jedno po jedno parče jedno na drugo da upotrebite svih 6 parčića iz jednog rada. Tako uraditi i sa preostalih 5 redova
Staviti u podmazan kalup uspravno, tako što ćete blago rasporediti komadiće testa da vam popune pleh. Orahe koji su vam poispadali dok ste stavljali testo jedno na drugo blago vratite između isečenih parčića.
Pokriti pripremljeno testo sa providnom folijom i ostaviti da naraste na toplom mestu još oko 30 do 45 minuta.

Zagrejati rernu na 175°C i kad je testo naraslo peći ga oko 30 do 35 minuta ili dok vam dobro ne porumeni odozgore, ako nije dobro porumenelo odozgore, najverovatnije će vam u sredini biti ne pečeno.
Ako previše počne da rumeni, prekriti pek papirom.
Pečen hleb izvaditi i ostaviti na žici u plehu, da se dobro ogladi.
Kad se dobro ohladilo, pažljivo okrenuti kalup i izvaditi hleb, ali pazite da vam se ne rasturi.


Sve sastojke za preliv izmešati zajedno i malom kašičicom preliti preko.
Umesto pomorandžinog ulja možete da koristite rum a umesto soka, mleko.
Poslužite uz kafu ili čaj ili deci ponuditi sa mlekom ili čokoladnim mlekom.



Prijatno!!!!

Prošle nedelje sam dobila ove lale, koje ovde zovu parrot tulips i sad su se rascvetale, ogromne su, ovako rascvetane po malo mi liče na božure...  imala sam ovakve u bašti u prethodnoj kući, ali ih nisam mnogo volela jer baš zbog te njihove veličine kad se rascvetaju padnu jer tanka drškica nije dovoljna da drži njihovu težinu, te sam ih izvadila i dala prijateljici...

2 коментара: