среда, 9. јул 2014.

Coolinarika Anniversary

Danas mi je 5 godina od kad počeh sa mojim aktivnim kuvanjem, kako to moj muž zove, moj hobi...počela sam ja to i ranije,moj početak je bio na Serbian Cafeu, nisam bila toliko aktivna, ali sam često odlazila tamo tražeći neki novi recept ili neku novu ideju. Bila je tamo jedna grupa divnih žena, od kojih se moglo što šta naučiti, ali kao svuda, počeli su nesporazumi i polako, jedna po jedna, su počele da odlaze, svaka na svoju stranu,neko sa blogom, neko na neke druge stranice. Tokom mog surfanja internetom, otkrijem Coolinariku, ali ,bojala sam se da se pridružim toj grupi,nisam ja još dorasla njima i tako sam ih patila iz prikrajka, isprobavala njihove recepte, dok se tog dana, 9 jula 2009 ne odvažih i registrovah.


Uh ti početnički koraci mi nisu bili ni malo laki, niti dobro baratam kompjuterom, a digitalni aparat nikad u ruke uzela nisam,treba preneti te slike na kompjuter a ja pojma nemam, pitamo,oni nam to na brzinu pokažu i dok trebam da prebacim slike sledeći put, već sam zaboravila kako,postavljati slike uz recepte je bilo špansko selo za mene...ajme,mojih li muka.Imam neki mali foto aparat, koji,za to vreme, nije bio loš, ali ja pojma nemam ni kako uslikati, ni kako fokusirati objekat / hranu...ali sam htela da naučim i učila sam .....dobih prvu digitalnu,profi foto kameru, CANON, od moje mlađe pastorke iz Londona i tada počeše da nastaju bolje i bolje slike, dok i taj aparat nije zastareo.Sad mi je bio potreban i lap top, da ne moram svaki čas da idem gore na sprat gde nam stoji kompjuter i rešim da kupim sebi lap top. Sreća moja da imam muža, koji je podržavao sve to što sam ja želela da radim i koji je mnogo puta morao da čeka da ruča dok ja uslikam ručak. Došlo je vreme da mi je potrebna opet nova kamera,a one ovde nisu ni malo jeftine, nismo bili u prilici da je tada kupimo. ( renovacija kuće je bila preča od moje kamere,mada smo mogli da je kupimo ali nismo hteli da preopteretimo naš kučni budget ) U to vreme se moj sin počeo da zabavlja sa njegovom sadašnjom suprugom, dobih od nje odličan digitalni NIKON na upotrebu,mogu ga koristiti koliko god dugo želim. Nije mi bilo baš prijatno koristiti njenu kameru, moj muž je to znao, i iznenadio me novom kamerom za Božić, koju i sada koristim...zahvalna sam mu za svu tu njegovu podršku i razumevanju...
Pogledam po neki put moje početničke slike, neke sam zamenila, neke još nisam i pomislim se...šta se sve može kad se hoće.
Posle 13 meseci druženja, učenja,postavljanja slika i recepata na Coolinarici, dobih i svoju prvu titulu, koja ustvari je priznanje za sav moj trud i rad, Cool Chefa za mesec avgust 2010 godine, mojoj radosti nije bilo kraja.U to vreme su mnogi Cool Chefovi, posle dobivene titule jednostavno nestali, ja to nisam želela, moj razlog dolaska na Coolinariku je bio da naučim, da se družim i da podelim ono što znam....Stekoh mnogo dobrih virtualnih prijateljica a mnogo njih sam i lično upoznala. Bogata sam sa svim tim našim poznanstvima i svakodnevnim druženjima.
Sledeće godine dobivam još jednu titulu Kuvara meseca februara na Serbian Cafe-u, i to priznanje me jako obradovalo. Preko Serbian Cafea sam upoznala mnogo članica, sa nekima sam i dan danas u kontaktu. 
Te iste godine u maju mesecu 2011 godine, odlučujem da proputujem malo Evropom, ali mi je to putovanje bilo jako kratko, treba sve uklopiti u tih 11 dana. Moj glavni razlog tog putovanja je bio da posetim moje kumče, koje je u to vreme studiralo u Briselu..moja prva putna stanica je London, gde živi moja mlađa pastorka,posle toga mi je Brisel. Brogge,Amsterdam i završavam u Parizu, gde se susrećem sa mojom cool prijateljicom a sledećeg dana mi stiže i druga cool prijateljica iz Zagreba, sa njenim suprugom. Prođoše tako mojih 11 dana, mrtva umorna,ali punog srca, se vraćam kući.
Sledeće godine smo odlučili da proputujemo malo Amerikom, na tom našem putu upoznajem još nekoliko divnih žena, koje sam srela na Coolinarici, jedna od njih,Beba,nam je sa suprugom bila u gostima prethodne godine, divni ljudi i još bolji domaćini. Drugoj, koju smo upoznali tada, se nadamo krajem ovog meseca, da nam budu gosti. 
2012 godine stiže još jedna titula za Kuvara meseca januara od Srbian Cafe-a i od srca im hvala.
Te  iste godine se održava i prvo Cool okupljanje u organizaciji Podravke i  Coolinarike u Beogradu i naravno da mi se ide i kažem mužu da bih išla i on kaže, pa kad ti se ide, idemo. Joj mojoj sreći nema kraja,upoznaću još mnoga draga lica, koja do sada samo znam sa slika.
Grupa mojih prijateljica sa Coolinarike nam organizuje Cool okupljanje u Zagrebu. Tu smo dočekani kao kraljevi a gostoprimstvo koje su nam pružile, se nikada neće zaboraviti. Imala sam sreće da ih sve mogu zagrliti i lično popričati sa njima. Tri dana u Zagrebu su proletela i vraćamo se u Kragujevac, da bismo posle dva dana krenuli za Beograd, kod cool prije, koju sam upoznala te iste godine ovde u Torontu. Krećemo na mesto susreta i ja mislim da smo mi bili jedni od zadnjih, koji su stigli.....zagrlaji poljupci, gledanje bedžova sa nikovima, da bismo znali ko je ko....naravno da nisam uspela sa svima da popričam...ali spremam se za neko sledeće okupljanje u Beogradu a možda i u Koprivnici.

Evo naših domaćina iz Zagreba i nekoliko slika sa tog okupljanja...


Moja draga prijateljica Jasna, sa nikom, zoja-gita


Moja Anči, moj muž,  i naši prijatelji; Jasna i Tomislav


Naša draga domaćica, Nadica, koja je doputovala u Pariz, sa suprugom, da bismo se srele.


Jasna, Anka i jsa


Jedna divna mlada žena koja je, pored svih svojih obaveza ipak ugrabila par sati da bismo se srele i zagrlile.


Trg Bana Jelačića


Okupljanje u Zagrebu

a sad malo slika sa Cool okupljanja u Beogradu.....nećete mi verovati, ja nisam uslikala ni jednu sliku, sve ove slike su drugi uslikali...ma meni je bilo najvažnije da sa svakim malo popričam, da svakog zagrlim i opet nisam uspela, ali ću možda sledeći put.


Ana Radulović i ja smo imale po hiljadu recepata te godine, obe smo bile Cool Chefovi i priredili su nam jedno malo takmičenje. Na slici sa delom Uredništva Coolinarike, Andreja i Karmela.


Nas dve smo spremne za takmičenje, mada nam je to oduzelo veliki deo vremena, nas dve smo se davno dokazale, trebali su pustiti mlađe da se takmiče a mene da idem okolo i da pričam sa mojim dragim cool prijateljicama, ali ne može kako ja hoću...


Jedan od Podravkinih kuvara ( zaboravola sam kako se zove ) je bio moj pomoćnik, Ana je imala Željka za pomoćnika.


Te iste godine sam objavila i svoj hiljaditi recept na Coolinarici, povodom toga sam dobila svoju Coolericu, u kojoj su moji najlepši recepti, odštampani od strane Podravke i Coolinarike. Veliko hvala.


Moje drage, Gaga sa bloga Gaga u kujni i moja Požarevljanka,Gordana,predsednice organizacije RUKOVET


Draga Jafi sa bloga Kuhinjske Čarolije, a otpozadi je moja cool prija i naša domaćica u Beogradu, Veca P.

Pre skoro dve godine, biće u oktobru, otisnuh se i ja u ove blogerske vode, nadam se, da ću imati prilike da upoznam i nekog od vas odavde.
Ako ikog od vas navede put u ovaj deo sveta, slobodno se javite, biće mi zadovoljstvo da se vidimo i upoznamo.

Do nekog novog jubilarnog rođendana.........

Pripremila sam vam malo posluženje za ovo slavlje a recept ću napisati nekom drugom prilikom.


Pamuk kifle sa kokosom


20 коментара:

  1. Zoko, lepo podsećanje na početke u kulinarstvu, divna druženja i puno dobrih vibracija :) Nadam se nekom skorijem susretu opet :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Jafi, od srca ti hvala i nadam se i ja.Bilo bi lepo kad bi ovi sa Coolinarike na vreme objavili to letnje druženju a ne samo 10 dana ranije...za mene je nemoguća misija organizovati i naći kartu za tako kratko vreme, doduše može se naći karta, ali od cene boli glava,jer se kupiuje u zadnjem momentu i uzmeš ono što nađeš.Nadam se da se ponovo vidimo i zagrlimo.

      Избриши
  2. Sve cestitke za prvih pet godina lepog druzenja i pregrst divnih recepata, neka ih bude jos puno, punoo isto tako lepih i inspirativnih.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Lana...valjda ću imati prilike da upoznam i jednu vrsnu blogerku i kuvaricu, kao što si ti. Bilo bi mi zadovoljstvo. Topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  3. Draga Zoko, jako lepa rekapitulacija od početka do danas, sa uživanjem sam čitala. Žao mi je što sam bila sprečena da prisustvujem tvom dolasku u Beograd, ali nadam se da će još biti prilike da se lično upoznamo, toliko to želim jer si puna lepe pozitivne energija i jako draga osoba. Poljupci i samo napred, prava si inspiracija u ovom kulinarskom svetu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Jaco, nadam se da ćemo se sresti nekom sledećom prilikom, kada....ne znam, ali biće prilike. Ljubi tvoju Lenkicu i grlim vas obe.

      Избриши
  4. Divna priča! :D Želim vam još puuuuuno godina pisanja i kuhanja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga Lenka....ne umem ja tako lepo da pišem, valjda sam sa godinama i otupela, ali zato mogu još uvek da skuvam dobar ručak. Od srca ti hvala, draga moja i pozdrav iz daleke Kanade.

      Избриши
  5. I don't know why, but Google Translator isn't working again... But I suppose you're celebrating your blog's anniversary? If so, happy anniversary, my dear Zoki! I wish you health, luck, happiness and a lot of delicious meals!
    Hugs and kisses!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. No Gery this is not blog anniversary, this is anniversary on cooking site called Coolinarika, where I started my hoby, cooking. My second blog anniversary will be in October.Thank you so much my dear friend and stay strong. Hugs and kisses:)))))

      Избриши
  6. Čestiitam ti na ovako finom stažu i priznanjima koja si osvojila tokom godina Jako lijepo si opisala svoje kulinarske doživljaje i druženja. Ne objavljujem na coolinarici, ali čitajući tvoju priču dobivam volju da se pridružim. Još jednom čestitke i svako dobro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cookand play, od srca ti hvala i da znaš da si uvek dobrodošla. Mnoge blogerke odavde su i tamo.Topli pozdrav.

      Избриши
  7. Baš se vidi da si uživala i da još uživaš i u pisanju novih recepta a još ljepših fotografija, a ja ti želim da još uživaš i da budeš s nama na coolki i na svom lijepom blogu. Draga cool prijateljice čestitke od srca

    ОдговориИзбриши
  8. U pravu si Dilajla,još uvek me to drži,koliko dugo,ne znam.Od srca ti hvala i nadam se da ću i tebe upoznati.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  9. Čestitke, Zoko! Na postignutom uspehu, na upornosti, na umeću, na kvalitetu,... I, pre svega na skromnosti i dobroti koja te odlikuje.

    Nisam imala priliku da te lično upoznam, niti da sa tobom vodim neku značajniju ličnu prepisku i slično, ali itekako pamtim baš tvoju dobrodošlicu koju si mi uputila na Coolinariki, u vreme mojih početaka na toj strani. I tada si bila ista kao i danas. Puno je tvojih recepata koji kruže svetom i to baš zahvaljujući ovom virtuelnom životu... Zluradih ljudi ima svuda, pa sam se lično uverila da je bilo pokušaja naruživanja tvog lika i dela, namera i kvaliteta onoga što radiš ali uzalud... Pas laje, vetar nosi - kaže narodna izreka. Kada tako nešto prepoznam, odmah odlazim odatle... ne interesuje me... Dobar čovek za lošeg čoveka nikada neće reći da je loš, već da je zalutao, dok će dobar čovek u očima lošijeg od sebe biti onaj najgori. Nije potrebno tebe kvalifikovati, jer tvoje reči i postupci govore dovoljno.
    Oprosti na dužem komentaru i samo nastavi da radiš ono što te ispunjava i usrećuje. Pri tome, to što radiš ima vrednost (neka svako sagleda tu vrednost svojim očima). Puno pozdrava i svako dobro:)

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala ti Nale na ovim lepim rečima, kojie baš greju dušu. Ovo što sam sada, takva ću i ostati, opraštam ljudima, ali nikad neću zaboraviti. Grlim te i nadam se nekom susretu i sa tobom.

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Zorice, iskrene čestitke na ovoj godišnjici i na svim uspjesima koje si postigla u ovih nekoliko godina. Veselim se zajedno sa tobom i moram reći da me ništa nije niti malo iznenadilo jer si izuzetan spoj odlične kuharice i iznimno pozitivne i dobre osobe , drago mi je da to svi prepoznaju i na neki način nagrade. Jako lijep post si napisala, divan presjek ovih godina, početničke muke koje smo svi prošli i na kraju uz odlične recepte i sve što naučimo najveće bogatstvo su krasna poznanstva, prijateljstva i druženja koja nam je ovaj naš svijet omogućio. Još puno lijepih godina na blogu i Coolinarici ti želim, da još dugo razmjenjujemo recepte i lijepo se družimo, i sa velikom željom da se jednom i sretnemo i zagrlimo ! Veliki pozdrav i poljubac ti šaljem !

    ОдговориИзбриши
  12. Branka, ja ne znam da li iko zna bolje, sa rečima da pogodi čoveka duboko u srce, bolje od tebe. Žao mi je što nisam te uspela upoznati i zagrliti u Zagrenbu, ali biće opet neke prilike. Grlim te i ljubim i od srca ti hvala na svakom tvom napisanom slovcu.

    ОдговориИзбриши
  13. Zoko,
    Evo i od mene sve čestitke i sva podrška za sav uloženi trud i rad. Uživamo u svakom Vašem receptu - ma dovoljno je samo i slike da pogledamo, bez čitanja teksta,d a biste nam ulepšali svaki dan.

    A za mužića poruka da takvu ženu vredi, ali vredi podržavati. Vredi ceniti sve ono što ona sa uživanjem radi.

    I mome srcu ste jako, jako dragi i samo nastavite tako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga Biljana i moje je zadovoljstvo biti sa svima vama i srećna sam da mogu da vam ulepšam dan. Trudiću se da to i dalje radim. Grlim te i još jednom, HVALA:)))

      Избриши