уторак, 15. јул 2014.

Pita od jabuka

Ne znam ni sama koliko dugo mi stoje ovo jabuke na stolu, muž ih obično pojede da i ne pita da li su mi potrebne, ovog puta, od silnog voća koje smo nakupovali nije stigao da ih pojede. Jutros mi padne na pamet, baš davno nisam pravila pitu od jabuka, a njemu je to,pored hleba, najlepši kolač, ma sve što je sa jabukama, to je za njega.



Sastojci:

600 g univerzalnog brašna + 50 do 100 g za doradu testa
100 g hlebnog brašna
12 g suvog kvasca
150 ml mlaćenice ili jogurta
50 ml tople vode
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 žumanac
50 ml ulja
100 g a može i manje šećera
100 g pire od jabuka
korica od limuna ili pomorandže ( ja koristim prirodno ulje i koristila sam od pomorandže 5-6 kapi )
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanile sa ukusom ruma
50 g omekšalog putera
2 do 3 veće jabuke
100 g braon šećera
2 do 3 kašike griza
75 g seckanih oraha
50 g suvog grožđa
cimet

 i još:

1 belanac

Priprema:

U toplu vodu staviti kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se podigne.

U  vanglicu prosejati oba brašna i odvojiti oko 50do 100 g za doradu testa, napraviti malo udubljenje i tu dodati, jogurt / mlaćenicu,jaja, žumanac, pire od jabuka ( ako ga nemate povećajte količinu ulja na 150 ml ) šećer, koricu od limuna ili pomorandže, vanilu i dodati nadošli kvasac.
Mikserom to sve dobro umutiti,oko desetak minuta, testo bi trebalo da bude lepljivo.
Pobrašniti radnu površinu ( možda će vam trebati više od 50 g brašna, meni nije ) i isipati umešeno testo i mesiti ga,po malo dodavajući brašno. Kada je umešeno testo onda ga bacati na radnu površinu / lupati jedno deset do 15 puta i možda će vam i tada biti potrebno po malo brašna da možete da ga odlepite od radne površine. 
Ovo testo je izuzetno fino, ali mora dobro da se izmesi,ako je dobro umešeno, pojaviće vam se mehuri po testu.
Premazati testo uljem, pokriti ga sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo skoro udupla.
Uduplano testo premesiti i podeliti na 2 veće i 2 manje jufke.Pokriti ih i ostaviti da se malo odmore, dok vi pripremite fil za njih.

Jabuke oljuštiti i očistiti i iseći ih na sitne kockice,po želji ih možete isprskati limunovim sokom, da ne pocrne, ja nisam.. U njih dodati braon šećer i griz i sve izmešati, dodati seckane orahe, suvo grožđe i cimet i sve izmešati zajedno.

Uzeti jednu veću jufku i rastanjiti u veći pravougaonik debljine oko pola mm. Na početak te jufke rasporediti polovinu od ukupne količine jabuka i zaviti u rolat.

Drugu, manju jufku, rastanjiti takođe u pravougaonik, dužine koliki vam je rolat sa jabukama, premazati sa polovinom omekšalog putera i preneti rolat na sredinu tog testa, sa obe strane iseći podjednaki broj trakica i preklapati jednu trakicu preko druge.


Kad ste završili sa preklapanjem, vrlo pažljivo preneti celu piti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. Izbosti je malo nožem odozgore. 



Tako isto uraditi i sa drugim delom testa. 
Kad prenesete  i drugu pitu na pleh, između staviti papir za pečenje, da vam se pite ne zalepe jedna za drugu.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pita naraste.
Naraslu pite premazati sa umućenim belancetom, ( ja sam je posula sa krupnim šećerom ) zagrejati rernu na 175*C i peći oko sat vremena, u slučaju da počne puno da rumeni, prekriti sa papirom za pečenje. 

Ispečenu pitu prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti je.


Umesto suvog grožđa možete staviti suve brusnice, a takođe se jabuke mogu i izrendisati na krupnu stranu. Ja ih više volim seckane. Ako ih rendišete, onda ih prvo ocedite od viška soka pa tek onda dodati ostale sastojke,koji idu u nadev.


Prijatno!!!!!!

10 коментара:

  1. I meni jako draga pita od jabuka ali na ovako poseban način isprepletana još i ljepša.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas ta pita najbolje prolazi,moj muž je obožavao,ujutru po dva parčeta uz kafu i ne traje dugo. Hvala Dilajla.

      Избриши
  2. Obožavam pitu od jabuka, a ova tvoja je posebno lijepa

    ОдговориИзбриши
  3. Puno ti hvala,ja je obožavam dok je topla a muž kakvu god da mu daš.Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши
  4. Svidja mi se recept za testo.Mogu ga upotrebiti i za strudlu?

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala draga Cale. Naravno da testo se može iskoristiti i za štrudlu i sigurna sam da će biti podjrdnako dobra kao što je i pita. Topli ti pozdrav šaljem.

    ОдговориИзбриши
  6. I mi volimo jabuke i stalno ih trošim u kolačima. Ova pita izgleda predivno, a ukus mogu zamisliti. Mmm, lepoooo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U našoj kući jabuka uivek ima u činiji za voće i retko da mogu da ostanu dugo, jer moj muž je poznat po tome da obožava jabuke. Hvala ti i topli pozdrav.

      Избриши
  7. Pita od jabuka je uvijek dobro došla, a ova tvoja je tako dobra, bogata nadjevom i jako lijepa , super si je napravila , rado bih se odmah počastila :)

    ОдговориИзбриши
  8. Ostala je samo slika, draga moja Branka...davno je nema.Pitu sa jabukama volimo i mi.
    Sutra ću praviti pitu sa višnjama i pitu sa bundevom.

    ОдговориИзбриши