среда, 17. август 2016.

Začinjena vege musaka od krompira i tikvica

Idealan letnji vege ručak, uz koji možete da poslužite pečeno meso sa grila, nama nije bilo potrebno meso.


Sastojci:
6 struka mladog luka, sitno iseckan
50 g sveže izrendanog parmezana
100 g izrendanog, lako topljivog sira
35 g brašna
3 čena sitno iseckanog belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
po ukusu so, biber, suvi začin
1 kašičica italijanskog začina ili majčina dušica, origano, bodsiljak
6 većih brašnjavih krompira ( yukon gold ) isečen na tanke kolutove
3 male žute tikvice, isečene na tanje kolutove
90 ml,može i manje maslinovog ulja

Priprema:
U veći zdelu staviti brašno,sitno iseckan madi luk ( ako ga nemate može i jedna manja glavica običnog luka ) beli luk, peršun, parmezan, suvi začin, so, biber, italijanski začin, izrendan lako topljivi sir koji vi volite i sve dobro izmešati da se sjedini.

Pekač, 20cm X 26cm ili sličnih veličina ( može i manji ali dublji pekač ) isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa malo ulja.
Po dnu poređati trećinu krompira, da se krompir preklapa.
Preliti sa kašikom maslinovog ulja svuda po krompiru i preko krompira posuti polovinu mase od sira
Preko toga ređati tikvice i preko tikvica preliti sa malo maslinovog ulja i posuti drugom polovinom mase od sira. ( ako hoćete možete napraviti i više slojeva, meni je ovako odgovaralo )


Završiiti sa krompirom. ( ja sam imala malo preostale tikvice pa sam stavila red krompira, red tikvica )


Kad ste završili, preeliti sa malo maslinovog ulja, posuti sa suvim začinom, biberom i italijanskim začinom.


Ako imate malo sira bez ikakvih dodataka, posuti preko, inače i ne mora.
Pokriti sa pek papirom preko krompira i preko staviti alu foliju i sve dobro ušuškati okolo.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta.
Izvaditi iz rerne, skloniti foliju i pek papir, povećati temperaturu na 220°C i peći još desetak minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.


Kratko ohladiti, iseći na kocke i poslužiti toplo sa salatom,po vašem ukusu.

Ja sam koristila rendani sir Cracker Barrel Habanero mešavinu sira u koji je dodata habanero i jalapeno paprika, pa mi je bilo po malo ljutkasto.

Umesto zelenih tikvica zucchini, koristila sam žute tikvice ili kako ih ovde zovu summer squash.


Prijatno!!!

6 коментара: