субота, 15. јануар 2022.

Melitzanosalata / Grčka salata od plavog patlidžana

 Mi obožavamo plavi patlidžan i jedemo ga na puno načina, jedan od njih je i ova fenomenalna grčka salata, koja se može jesti u bilo koje doba godine.

Sastojci: 1 do 1.5 kg plavog patlidžana, 1 veća glavica crnog luka, 4 čena belog luka, sok od 1 celog limuna, 2 pune kašike sitnije sečenog peršuna, 1 manja pečena crvena paprika ( ne mora ) 65 ml maslinovog ulja, so po ukusu

Priprema:  Plavi patlidžan oprati, osušiti i staviti na pleh, koji ste prekrili alu folijom. Čitala sam neke polemike oko pečenja patlidžana, da li treba da se bocka ili ne. Jedni kažu ako se plavi patlidžan ne izbocka da će puknuti i napraviti čudo u rerni, dok drugi tvrde da patlidžan koji se ne izbocka mnogo se lakše oljušti. Ja moj patlidžan nisam bockala i ispeko se fantastično, a ljuštenje je bilo pesma. Prvi put sam našla plavi patlidžan bez semenki i baš mi je bio super za ovu salatu.

Zagrejati rernu na  175°C i peći patlidžan od 45 do 60 minuta. Na pola pečenja okrenuti patlidžan. Kad je pečen, patlidžan treba da bude mek. Pečen patlidžan izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Oljuštiti glavicu crnog luka samleti u multi praktiku, izvaditi i staviti u gazu i iscediti sok iz tog samlevenog luka koliko god možete. 

Ohlađen plavi patlidžan oljuštiti , iseckati i staviti u đevđir da se dobro ocedi od viška tečnosti. Tako oceđen plavi patlidžan staviti u zdelu iz koje ćete poslužiti salatu. Jednu pečenu crvenu papriku sitno iseckati i dodati patlidžanu. ( neko dodaje pečenu papriku neko ne, ja jesam jer mi je lep kontrast u salati ) 

U drugu zdelu staviti sitno iseckan beli luk, peršun, sok od 1 limuna i isceđen sok iz crnog luka, maslinovo ulje, so i umutiti tu masu, preliti preko iseckanog patlidžana, izmešati i poslužiti odmah ili  ohladiti pre služenja.

Idealno je da se posluži kao prilog roštiljkskom mesom ili kao bruskete za predjelo.

Prijatno!!!!






2 коментара: