четвртак, 14. април 2022.

Jedno testo a dva peciva...slana štrudla i hleb

 Uvek mi ostane nekoh namirnica koje nemam dovoljno a ipak dovoljno za nešto što oboje volimo...

Sastojci za testo: 500 g brašno "tip 00", 200 ml kisele vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 50 g otopljenog putera, 2 jajeta

i još: šunka, provolone sir, 2 kašike ajvara, 

za premazivanje testa: 50 g masti, 1 žumance 1 puna kašika brašna, semenke po izboru, 1 belance

Priprema: Vrlo je važno imati sve sastojke sobne temperature. Skoro sam kupila brašno tip "00" koje se koristi za pravljenje hleba i pizza i od sada ću ga koristiti za sve vrste peciva, ali ću takođe koristiti i obično, sve namensko brašno da vidim da li ima razlike..pa ću na kraju odlučiti ima li potrebe plaćati dva i po puta više brašno "00" ili se može koristiti i moje, svakodnevno brašno sa većim procentom glutena ili obično, sve namensko brašno.

Za ovu štrudlu sam koristila čisto "00" brašno.

U veću zdelu prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer i izmešati.

Umutiti dva jajeta, dodati kiselu vodu i so i izmešato da se so otopi. Sipati u brašno i na kraju dodati otopljen puter. Zamesiti testo, koje će u početku biti meko i lepljivo ali kako više mesite testo sjediniće se i dobićete jedno meko testo, koje se po malo lepi za ruke. Oblikovati kuglu premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste pripremite premaz za testo. Umutiti zajedno žumance sa omekšlom mašću i dodati jednu dobro punu kašiku brašna i sjediniti sve zajedno u glatku masu.

Pripremiti šunku, meni je bilo potrebno 12 parčadi i 9 parčića provolone sira

Naraslo testo isipati i sada imate dve opcije, da napravite jednu veliku štrudlu ili 2 manje, ja sam napravila jednu štrudlu i jedan hleb, jer mi je bio potreban hleb za ručak.

Testo podeliti na 2 ista dela i jedan od tih delova podeliti na 3 dela da vam svaki deo bude po 143 g, premesiti i ostaviti sa strane, od toga ćemo napraviti štrudlu.

Drugi veći deo isto premesiti i ostaviti na stranu, pokriti i ostaviti da se odmori desetak minuta. 

Ja sam prvo napravila hleb. 

Veći deo testa rastanjiti na pola cm debljine u pravougaonik, dužine pleha. Moj je bio 20cm X 10 cm Premazati sa polovinom mase od masti i zaviti u rolat. Po želji testo se isto može podeliti na 3 dela, svaki deo rastanjiti u tanji pravougainik, premazati sa mašću i zaviti u rolat i sva tri rolata uplesti u pletenicu...izbor je vaš kako ćete zamotati testo. Koji god način da uradite dobićete odličan hleb. Ja volim da testo pletem pa sam celo testo pdelila na 6 istih delova po 143 g i napravila sam hleb u obliku pletenice, isto kao i štrudlu.

Pokriti i ostaviti da raste na toplom mestu.


Slana štrudla:

Uzeti jedan deo testa, rastanjiti u vrlo tanki pravougaonik ali se pomozite sa brašnom jer testo je jako meko. 

Premažite sa vrlo malo premaza od masti, na početak staviti uzduž šunku, preko sir i zaviti u manji rolat.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa a treći deo premažite pola rolata sa ajvarom, staviti šunku i sir zaviti i donje stranice dobro zatvoriti da vam ne iscui fil.

Staviti rolat sa ajvarom u sredinu a rolate samo sa šunkom sa strane i uplesti pletenicu i staviti u kalup veličine 33cm X 10cm. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Ja sam pekla oba pleha odjednom.


Pečen hleb i štrudlu izvaditi iz rerne, izvaditi zajedno sa pek papirom, polako odstraniti papir i ostaviti da se ohladi pre nego što sečete reckavim nožem za hleb.
Štrudla vam može biti za večeru a hleb imate za ručak, tako da od jednog testa imate dve stvari.


Sledeći put ću praviti slatko pecivo od ovog testa samo što ću testo obogatiti sa još nekim sastojcima.


Testo je fenomenalno da se radi s njim i meni će biti jedno od "dražih" testa, kome ću se češće vraćati.


Prijatno!!!



2 коментара: