уторак, 27. децембар 2022.

Sourdough hleb sa jalapeno paprikom i cheddar sir

E ja sam se baš "navukla" na ovu vrstu testa i zaista nam se sviđa...volim ja sve i svašta da isprobam pa tako je i ovaj hleb došao na red.
Tog dana sam pekla 3 sourdough hleba, dva ovakva i jedan bez dodataka.
Više ne pravim sourdough starter, ovo je bilo pre godinu dve dana al je ostalo zapisano. Koliko sam to dobro radila ne znam ali sam srećna da sam i to isprobala.


Sastojci:  450 g brašna za hleb, 300 g mlake vode, 200 g nahranjenog startera / kvasca, 1 kašičica šećera, 1 mala kašičica soli ili po ukusu, 2 jalapeno paprike, 100 g cheddar sir

Priprema:  Starter nahraniti otprilike 4 do 6 sati pre nego što ćete pripremati hleb.
Ja to obično uradim ujutru.
80 g kvasca iz frižidera ( startera ) 80 ml filtrirane vode sobne temperature i 80 g brašna, izmešati i ostaviti da kvasac počne da raste.
Kad je kvasac se uduplirao ili čak i više od duplog ( a obično za to mu treba oko 4 do 6 sati ) promešati, uzeti 200 g a ostalo ostaviti u frižider pa kad je potrebno, ponovo ga nahraniti, ostaviti oko 2 sata na sobnoj temperaturi da počne da raste pa tako narastao zatvoriti teglu i ostaviti u frižider do upotrebe.

U veću zdelu sipati mlaku filtriranu vodu dodati starter i rukom ili viljuškom sjediniti s vodom, dodati šećer i prosejano brašno i samo zamesiti testo, koje je dosta čvrsto, ne trebate ga puno mesiti.
Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Posle sat vremena, kad je gluten počeo da "radi" dodati so, iseckanu papričicu, koju ste očistili od semenki i žilica i iseckali na sitne kockice i sir, koji ste isekli na manje kockice, staviti to odozgore na testo i razvlačeći testo sa jedne strane ispod testa i preko papričice i sira, umesiti sir i papričice u testo.
Pokriti i ostaviti da se testo odmori.
Mokrim rukama, u roku od 2 sata, što znači svakih pola sata, razvlačiti testo ispod testa i savijati ga preko sredine "premesiti" testo još 3 do 4 puta.

Posle zadnjeg mešenja, isipati testo na radnu površinu, oblikovati ga i staviti u korpicu ili zdelu, koju ste prekrili čistom lanenom krpom i posuli gustinom ili pirinčanim brašnom i stavili oblikovano testo ali deo koji treba da bude dole, ona strana koja nije baš glatka, gde ste sastavljali testo, neka bude okrenuta gore.
Pokriti i ostaviti testo da odstoji preko noći u frižideru.
Sledećeg dana izvaditi testo iz frižidera, ( ja sam ovog puta ovaj hleb pekla u šerpu koju nisam prethodno zagrejala, ali mi je rerna bila vrela od prethodna dva hleba koja sam pekla zajedno ) i prevrnuti a na sredinu pek papira, tako da je sad donja strana gore i ona je veoma glatka.
Iseći žiletom onako kako volite da imate šare, i peći u prethodno zagrejanoj rerni zajedno sa šerpom na 225°C.
Pažljivo preneti testo zajedno sa pek papirom i spustiti u vrelu šerpu, poklopiti i peći oko 35 minuta poklopljeno, otklopiti i peći još 10 do 15 minuta da vam hleb lepo porumeni.

Ispečen hleb izvaditi zajedno sa pek papirom na žicu, skloniti pek papir i ostaviti da se hleb dobro ohladi pre nego što ga isečete.
Poslužiti za ručak ili za večeru sa ajvarom ili ljutenicom i sirom


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар