уторак, 13. децембар 2022.

Posni pilav

 Kao dete sam jako volela pilavi mama bi ga obično spremala sa supom kad je kuvala domaću supu, jedan deo mesa bi koristila za pilav a drugi deo mesa bi koristila za neko drugo jelo, tako da smo od jedne koke imali nekoliko jela, koja bi za nas dve bilo dovoljno za dva tri nedeljna ručka.. Moj pilav je postan ali zato sam u njega natrpala svo povrće koje sam imala u frižideru i ne pitajte koliko sam ga danas pojela, jer mi se pilav vrti u glavi već nekoliko nedelja, kao i posna sarma, koju moram što pre da napravim.


Sastojci: 250 g kočanskog pirinča,  glavica crnog luka, 3 šargarepe, 1 paškanat, 1 koren peršuna, oko 100 g koren celera, 1 struk praziluka, 1 paprika u boji, 2 čena belog luka, 200 g šampinjona, 1 kašika ajvara, po ukusu; so, biber, suvi začun, 1 l tople vode ili povrtne supe, oko 50 ml ulja za dinstanje, peršun

Priprema:  U veći tiganj sipati ulje koje koristite i kad se zagreje dodati sitno isečen crni l i pržiti dok ne postane staklast. Dok se luk prži očistiti svo korenasto povrće i iseći na male kockice približno iste veličine i dodati u luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok povrće malo ne omekša.

Za to vreme očistiti praziluk i papriku. ( ja sam imala one mini paprike i stavila sam 6 raznih boja ) Papriku iseći na manje kockice a praziluk prvo na četvrtine pa posle na uže trakice i dodati zajedno u ostalo povrće. 

Dok se to prži, iseći beli luk i očistiti šampinjone te i njih, ako su sitnije iseći na 4 dela a ako su krupnije na više delova i dodati sve to u tignj zajedno i pržiti dok pečurke malo ne svenu i ispuste tečnost.

Pirinač, ako je potrebno očistiti i isprati pod mlazom hladne vode, dodati u tiganj i pržiti sve zajedno dok pirinač ne dobije staklastu boju. Ja za pilav volim pirinač okruglog zrna i najradije koristim ili turski pirinač ili naš kočanski i koliko sam primetila naš kočanski pirinač mi uvek bude kremastiji, mada volim i turski pirinač. Ako vi volite pirinač dugog zrna onda koristite njega.

Začiniti po ukusu sa suvim začinom, solju i biberom, maliti sa toplom vodom ili ako imate povrtnu kocku možete je rastvoriti u toplu vodu i dodati kašiku ajvara. Pustiti da provri i na kraju dodati isečen peršun.

Ako vaš tiganj može da ide u rernu onda  staviti u rernu da se dodatno ispeče a gotovo je kad sva tečnost uvri.

Ja sam sipala u mali đuveč, koji sam prethodno premazala sa malo ulja, sipala sve iz tiganja i stavila u rernu na 180°C da se peče oko pola sata ili dok vam sva tečnost ne uvri.

Na pola pečenja promešajte pirinač jer nam obično povrće bude gore a pirinač padne na dno pa ja volim da mi je povrće izmešano sa pirinčem. U slučaju da pirinač nije ispečen a nema više tečnosti, dodajte još malo tečnosti.

Mi jako volimo naše domaće feferone i ja sam ih ovog puta poslužila uz pilav ali sam feferone malo obogatila.

Izvadila sam ih iz teglice, U drugu zdelu sam iseckala čen belog luka, dodala 1 kašičicu iseckanog peršuna, dodala ulje a u sve to sam dodala feferone, izmešala i poslužila uz ovo jelo.

Pred služenje pilava posuti sa još malo svežeg peršuna i uz ove feferončiće imaćete divan posni ručak.

Ako ne postite uz ovo jelo možete poslužiti meso po vašem izboru ili dodati u plav pileće meso.

Ovo jelo takođe se može pripremiti i na vodi.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар