четвртак, 22. децембар 2022.

Posne lisnate kiflice

Od kako je počeo božićni post ništa ne mesim osim mog hleba iz šerpe koji se ne mesi i baš nam se jelo neko testo, tako da su nam ove kiflice bile kao kec na desetku, nema ih mnogo i to za nas dvoje je sasvim dovoljno..jedan deo sam ih pravila da su prazne a druge sam punila sa džemom od dunja.


Sastojci: 350 g brašna, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 210 ml tople vode i 5 g suvog kvasca
i još: 80 g posnog putera ili margarina, posni majonez, semenke po izboru

Priprema: Prosejati brašno i dodati so i izmešat. U toplu vodu rastvoriti kvasac uz dodatak kašičice šećera i 1 kašike brašna i ostavite da se kvasac podigne. Ja koristim kvasac koji dodajem direktno u brašno. Zamesiti meko testo. Posuti radnu površinu brašnom i mesiti testo dok ne dobijete meko testo koje se po malo lepi za ruke. Nemojte dodavati previše brašna samo toliko da možete testo da oblikujete a da vam se previše ne lepi za ruke.
Oblikujte u kuglu, premažite sa vrlo malo ulja, vratite u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.


Naraslo testo rastanjiti u pravougaonik  i premazati celu površinu sa polovinom posnog putera ili margrina, preklopiti na 3 dela po dužini pa onda zaviti u rolnicu a krajeve ćete malo raširiti da obavijete rolnicu sa svih strana i ( pogledajte gornje 2 fotkice. Vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti da se testo odmori dvadesetak minuta.

Izvaditi testo i na radnu površinu ( ako vam se testo mnogo lepi koristiti minimalnu količinu brašna da testo rastanjite ) i rastanjiti u krug i ponovo premazati celu površinu posnim puterom ili margarinom i iseći okolo stranice a sredina, u veličini manjeg plitkog tanjira neka ostane ne rasečeno i sad svaku stranicu presavi i stavljati na sredinu testa , jedno preko drugog ali svaki deo raširiti rukaa da prekrije tu sredinu, lepo ušuškati testo svuda okolo da dobijete jednu loptu.


Tako pripremljeno testo ostaviti desetak minuta da se odmori.


Testo se najbolje tanji kad se odmori, ali ako nemate vremena da čekate možete ga i odmah oklagijom rastanjiti ali ide malo teže, jednostavno testo "beži" ispod oklagije.
Rastanjeno testo iseći na 16 jednakih trouglova i filovati po želji. Skoro mi je prijateljica sa IG preporučila jednu vrstu pekmeza od dunja, koji sam ja već imala u ostavi, da je najbolji za pravljenje kiflica i da uopšte ne curi a prodaje se ovde u samouslugama po nekoj smešnoj ceni i zaista je fantastičan. Smotati kiflice, pokriti i ostaviti oko dvadesetak minuta da raste pa tek onda uključiti rernu na 180°C da se greje.
Ja sam moje kiflice premazal posnim majonezom, posuti semenkama po vašem izboru i peći oko 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Ove kiflice pošto ne sadrže ni mleko ni jaja rumene malo teže i ja sam zadnjih 2 minuta podigla temperaturu na 200 da bi mi malo porumenele.


Kratko ih ohladiti pa poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар