Sastojci: 350 g brašna, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 210 ml tople vode i 5 g suvog kvasca
i još: 80 g posnog putera ili margarina, posni majonez, semenke po izboru
Priprema: Prosejati brašno i dodati so i izmešat. U toplu vodu rastvoriti kvasac uz dodatak kašičice šećera i 1 kašike brašna i ostavite da se kvasac podigne. Ja koristim kvasac koji dodajem direktno u brašno. Zamesiti meko testo. Posuti radnu površinu brašnom i mesiti testo dok ne dobijete meko testo koje se po malo lepi za ruke. Nemojte dodavati previše brašna samo toliko da možete testo da oblikujete a da vam se previše ne lepi za ruke.
Oblikujte u kuglu, premažite sa vrlo malo ulja, vratite u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Izvaditi testo i na radnu površinu ( ako vam se testo mnogo lepi koristiti minimalnu količinu brašna da testo rastanjite ) i rastanjiti u krug i ponovo premazati celu površinu posnim puterom ili margarinom i iseći okolo stranice a sredina, u veličini manjeg plitkog tanjira neka ostane ne rasečeno i sad svaku stranicu presavi i stavljati na sredinu testa , jedno preko drugog ali svaki deo raširiti rukaa da prekrije tu sredinu, lepo ušuškati testo svuda okolo da dobijete jednu loptu.
Tako pripremljeno testo ostaviti desetak minuta da se odmori.
Testo se najbolje tanji kad se odmori, ali ako nemate vremena da čekate možete ga i odmah oklagijom rastanjiti ali ide malo teže, jednostavno testo "beži" ispod oklagije.
Rastanjeno testo iseći na 16 jednakih trouglova i filovati po želji. Skoro mi je prijateljica sa IG preporučila jednu vrstu pekmeza od dunja, koji sam ja već imala u ostavi, da je najbolji za pravljenje kiflica i da uopšte ne curi a prodaje se ovde u samouslugama po nekoj smešnoj ceni i zaista je fantastičan. Smotati kiflice, pokriti i ostaviti oko dvadesetak minuta da raste pa tek onda uključiti rernu na 180°C da se greje.
Ja sam moje kiflice premazal posnim majonezom, posuti semenkama po vašem izboru i peći oko 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.
Ove kiflice pošto ne sadrže ni mleko ni jaja rumene malo teže i ja sam zadnjih 2 minuta podigla temperaturu na 200 da bi mi malo porumenele.
Kratko ih ohladiti pa poslužiti uz kafu ili čaj.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар