четвртак, 15. децембар 2022.

Grčka orzo pasta sa grilovanim škampima

Odlična salata koja može da vam bude ručak .... umesto šrimpova može da se koristi i piletina


Sastojci:  oko 500 g šrimpova, 45 ml maslinovog ulja, 2 kašike za'atar začina, 1 kašičica sveže mlevenog bibera, 2 kašike limunovog soka, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu soli, 250 do 300 g orzo pasta, 65 ml maslinovog ulja, 2 male glavice ljubičasog luka, 2 paradajza, 1 krastavac, 3 do 4 struka mladog luka, po 1 kašika seckanog peršuna i mirođije, 50 g kalamata maslina, 200 g feta sira, po ukusu limunov sok, po ukusu so i sveže samleven biber

Priprema:  Orzo pastu skuvati po uputstvu proizvođača, ocediti od vode i ostaviti na stranu. Sačuvati oko 250 ml tečnosti u kojoj se pasta kuvala da bi se pasta osvežila, jer dok stoji, može da se osuši.

Shrimpove posuti sa za'atar začinom, ako nemate ovaj začin, možete ga napraviti sami, recept kako, imate ovde, limunovim sokom, maslinovim uljem,solju i biberom i ostaviti 10 do 15 minuta da se marinira ( nemojte ostaviti predugo jer limunov sok može da "skuva" šrimpove.

Svo povrće očistiti, oprati i iseckati na sitnije kockice. Za preliv pripremiti u zdelicu: maslinovo ulje, so i biber po ukusu, limunov sok i ljubičasti luk isečen na kockice, promešati i ostaviti na stranu.

Šrimpove ispeći na roštilju, gril tavi ili ih ispeći u rerni, šta god da je vama najlakše. dok ne porumene, oko 2 do 3 minuta svaka strana.Pazite da ih ne prepečete, onda budu gumeni.

Feta sir iseći na kockice.
U veću zdelu staviti orzo pastu. Ako vam se pasta slepila prilikom stajanja dodajte malo od vode u kojoj se pasta kuvala i viljuškom je rastresite.Dodajte krastavac isečen na kockice, mladi luk isečen na kolutove, paradajz iseći na sitnije kockice, maslinke preseći na polovine ili četvrtine, iseckan peršun i mirođiju, grilovane šrimpove i na kraju preliti sa prelivom u kom je ljubičasti luk i sve to dobro izmešati. Probati da li je potrebno još limunovog soka, soli i bibera i na kraju posuti feta sirom.Ostaviti da se malo ukusi sjedine i može se poslužiti hladna ili sobne temperature.Ako vam šta ostane, može se poneti na posao za ručak.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар