субота, 24. децембар 2022.

Šareni kolač sa ukusom cimeta

Da samo znate kako mi je mirisala kuća na cimet ...ovaj kolač je fantastičan uz šolju čaja ili mleka.i idealan je za ovo hladno vreme..


Sastojci:  65 ml ulja, 55 g putera, 150 g šećera, 2 jaja, 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica vanilla paste, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice soli, 225 g brašna, 6 g praška za pecivo, 3 do 4 kapi ekstrakta pomorandže ili korica od manje pomorandže, 125 ml tečnog jogurta ili buttermilk ( mlaćenica )
i još: 125 ml otopljenog putera, 50 g šećera, 60 g braon šećera, 1/2 kašičice cimeta, 1 puna kašičica kakao u prahu, 1 kesica vanilin šećera

Priprema:  Neka su vam svi sastojci sobne temperature.
Ko nema buttermilk može ga napraviti i sam. U 125 ml mleka dodati pola kašičice belog sirćeta, promešati i ostaviti na stranu. Umesto sirćeta može i limunov sok

Uključiti rernu da se greje na 175°C bez ventilatora.
U zdelu izmešati prosejano brašno sa praškom za pecivo, cimetom i solju.
U veću zdelu, mikserom umutiti puter sobne temperature i ulje, dodati šećer i vanilu i to umutiti sve zajedno,dodati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti posle dodavanja jajeta.
Dodati mlaćenicu i izrendanu koricu pomorandže ili ekstrakt pomorandže,umutiti sve zajedno i na kraju, iz nekoliko puta dodati brašno, ali sjediniti spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore.

Odvojiti 125 ml testa i u to testo dodati cimet, kakao i jednu malu kašičicu mleka, da masa ne bude pregusta.
Kalup veličine 10cm X 22cm, ili sličnih veličina poprskati sprejom za pečenje, sipati kašikom pola bele mase, pa preko kašičicom vaditi po malo od braon mase i stavljati kao kuglice preko bele mase, onda opet sipati kašikom belu masu preko svih kuglica i na kraju sipati kašičicom braon masu.
Dužim štapićem išarati testo ( moj štapić nije bio dovoljno dug tako da mi nije obuhvatio i donji deo kolača, ali mi ništa ne smeta što nije išaran. ) i staviti da se peče oko 40 do 45 minuta ili dok vam kolač ne dobije zlatno braon boju.
Izvaditi kolač i staviti sa plehom da se hladi.


Dok se kolač hladi, otopiti puter i u jedan veći pekač, u koji može da stane celi kolač, sipati taj otopljen puter.
U sličan pekač pomešati braon šećer, beli šećer, vanilu i cimet.
Kad je kolač dovoljno se ohladio da ga možete držati u rukama, izvaditi iz kalupa i prvo ga umočiti sa svih strana u otopljen puter pa posle u šećer i rukama se pomažite da oblepite mešavinu vcimeta i šećera oko kolača.
Ostaviti na žici da se ohladi.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар