Mnogi od nas ne voli ljubičasti luk jer je ljut ali ako ga prpremite na ovaj način, dobićete blag i mirišljav luk koji možete da koristite za razne salate, uz meze, na sendviče i što je najvažnije, ne treba da čekate više od 30 minuta da ga koristite, ali je najbolje sačekati bar 2 sata.
Napravite više manjih teglica, spakujte sa nekim drugim teglicama iz vašeg špajza i poklonite prijateljima za Novu Godinu, Božić, jer zaista nema lepšeg poklona nego iz vaše kuhinje ono što sami napravite vašim rukama..meni su takvi, jestivi pokloni, najlepši.
Sastojci: 1 ili 2 manje glavice ljubičastog luka, 1 kašičica javorovog sirupa, 1 čen belog luka, 1 kašičica soli, list lovora, grančica ruzmarina ili timijana, šaren biber u zrnu, 125 ml vode, 125 ml jabukovog sirćeta
Priprema: U manju šerpicu sipati vodu, javorov sirup, so, 1 čen belog luka isečen na komadić2 i pustiti da to provri i so se otopi.
Ljubičasti luk očistiti i po želji preseći na pola po dužini pa iseći tanje kolutiće nožem ili onom spravicom na kojoj sečete kupus za salatu. Staviti u čistu teglu, preliti vrućom marinadom, dodati šareni biber u zrnu, lovorov list i sveže začinske biljkice koje koristite, zatvorite teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Staviti u frižider i po potrebi koristiti. Rok upotrebe je oko mesec dana, ali nema šanse da će toliko dugo da traje.
Ja ga najviše koristim kad pravim avokado sendvič ili bilo koji drugi sendvič a volim ga i u raznoraznim salatama koje su mi kompletan obrok.
Нема коментара:
Постави коментар